Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Dva kupališta i dvije utvrde

Šetnju s kojom smo posjetili dva kupališta i dvije utvrde započeli smo na kupalištu Valkane.



Kupalište Valkane se nalazi u uvali Zelenika, a posjetili smo ga tijekom izleta Šetnja mornaričkom Pulom. Izgradila ga je vojska Austo-Ugarske Monarhije 1914. godine za svoje oficire. Kompleks je stradao prilikom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Zanimljivo je porijeklo imena toponima Valkane. Najčešće vjerovanje nastanka tog imena je povezano s klaonicom koja se nalazila u obližnjem zaljevu Stoja. Vjeruje se da su zbog puštanja krvi iz klaonice u more dolazili morski psi te je dobilo ime po talijanskom nazivu Valle del Cane (Dolina Pasa). To je krivo tumačenje nastanka imena. Valkane su ipak dobile ime po talijanskom nazivu Valle delle Canne (Dolina Trstika). Nekada su na tom području rasle trstike u velikom broju.



Krenuli smo sjeverozapadnom obalom uvale Zelenika.



Nakon tristotinjak metara smo prošli rt i došli do obale uvale Stoja, na mjestu gdje se nekada nalazila prije spomenuta klaonica.



Nastavili smo dalje uz obalu sve do ulice Valdefora. Ulicom smo nastavili prema zapadu.



Nakon 250 metara smo napustili ulicu, kada se počinje udaljavati od obale. Skrenuli smo lijevo uz dječji park Zelenika.



Nastavili smo dalje stazom koja vodi uz obalu i nakon 250 metara stigli do ulice Stoje i dalje nastavili ulicom uz obalu sve do kružnog toka.



Kod kružnog toka smo ušli u kupalište Stoja koje se nalazi na istoimenom poluotoku zajedno s istoimenim autokampom. Toponim Stoja je navodno dobilo ime po nastambama koje su izgradili ribari iz naselja Premanture, Pomera, Banjola i Vinkurana jer im je bilo daleko navečer veslima se vraćati doma. Ribari su te nastambe nazivali stojnice.



Kupalište Stoja je svečano otvoreno 19. srpnja 1936. godine. Izgrađeno je po projektu arhitekta Enrica Trolisa Enrica Trolisa (Pula, 27. siječnja 1907. – Trst, 22. lipnja 1978.). Od 20. prosinca 2005. godine kupalište je zaštićeno kao kulturno dobro rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture te upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.



Nastavili smo dalje obalom prema jugu, izašli iz kupališta Stoja i ušli u autokamp Stoja.



Uputili smo se prema najvišoj točki poluotoka Stoja (27 mnv) koji je prekriven borovom šumom.



Na tom mjestu je 1884. godine izgrađena utvrda Stoja koja se nalazila u obrambenom okrugu VII fortifikacijskog sustava grada Pule za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Oko utvrde je vidljiv obrambeni jarak. Nekada su se u utvrdi nalazili disko klub (još je vidljiv natpis iznad glavnog ulaza) i restoran. Danas služi kao skladište autokampa.



Nastavili smo dalje prema zapadu do djela poluotoka koji nije prekriven borovom šumom i gdje je početak uvale Valovine u kojoj se nalazi ski-lift, vučnica za skijanje na vodi.



Najkraćim putem smo izašli iz autokampa. Na kružnom toku smo izašli cestom koja vodi prema sjeverozapadu, uz uvalu Valovine.



Prvom prilikom smo skrenuli lijevo na cestu koja prolazi borovom šumom. U toj šumi se nekada nalazio autokamp Valovine.



Asfaltirana cesta vodi uzbrdo i stiže do austrougarske utvrde Ovine iz kraja 19. stoljeća. Utvrda se nalazila, kao i susjedna utvrda Stoja, u obrambenom okrugu VII.



S krova utvrde se pruža lijep pogled na grad Pulu.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 3,84 km.



Post je objavljen 24.01.2022. u 19:49 sati.