Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RUSIJA POJAČAVA PRITISAK NA MEĐUNARODNE PLATFORME





RUSIJA NE PODNOSI SLOBODU MEDIJA VEĆ NAMEĆE RAZNE OBLIKE CENZIRE


Reporteri bez granica (RSF) pozivaju Metu (Facebook i Instagram), Google (YouTube), Twitter i Telegram da se ne pridržavaju drakonskog zahtjeva ruskog medijskog regulatora za brisanjem računa OVD-Info, web stranice za vijesti koju je blokirao prošli mjesec.

Platforme društvenih medija moraju odbiti zahtjeve Rusije da cenzurira medije, kaže RSF


PRENOSIM TEKST SA STRANICE REPORTERI BEZ GRANICA OD 20. siječnja 2022.

"Pojačavajući ruski rat protiv pouzdanog i neovisnog online izvještavanja, federalna komunikacijska agencija Roskomnadzor blokirala je pristup stranici OVD-Info 25. prosinca i pozvala platforme društvenih medija da zatvore njezine račune, što bi rezultiralo njegovim potpunim nestankom.
Ovaj medij, koji dokumentira pritvore tijekom prosvjeda i slučajeve političkog uznemiravanja, koriste se kao referentni izvor od strane mnogih publikacija i nevladinih organizacija kako u Rusiji tako i na međunarodnom nivou, uključujući RSF.
"Nakon što su eliminirale gotovo sve neovisne medije ciljajući njihove vlasnike kako bi utjecali na uređivačku politiku, cenzurirajući članke i blokirajući web stranice i sudskim i izvansudskim metodama, ruske vlasti sada ciljaju platforme društvenih medija", rekla je Jeanne Cavelier, voditeljica RSF-ov stol za istočnu Europu i središnju Aziju.
“Zahtjev Roskomnadzora, grabežljivca slobode medija, neprihvatljiv je. To ne samo da krši ruski ustav i njezine međunarodne obveze, već također uskraćuje svojim građanima izvor informacija koji je neophodan za javnu raspravu. Pozivamo Metu (Facebook i Instagram), Google (YouTube), Twitter i Telegram da djeluju u skladu s načelima koje proklamiraju odbijanjem brisanja računa medijskih kuća kao što je OVD-Info. Također smo ovo pitanje uputili posebnim izvjestiteljima Ujedinjenih naroda, OESS-a i Vijeća Europe kako bi oni poduzeli radnje u ime OVD-Info.”

Rusija pojačava pritisak na međunarodne platforme. Uoči blokiranja OVD-Info, Roskomnadzor je izrekao neviđene novčane kazne Googleu i Facebooku – proporcionalne njihovom prometu – za prikazivanje sadržaja zabranjenog Roskomnadzorom unatoč ponovljenim zahtjevima za njegovo uklanjanje.
Google je dužan platiti 7,2 milijarde rubalja (86,5 milijuna eura), a Facebook gotovo dvije milijarde rubalja (oko 24 milijuna eura). Zakoni usvojeni krajem 2020. predviđaju kazne do 20% godišnje prodaje. Ruska tražilica Yandex u međuvremenu više ne prikazuje sadržaj OVD-info. RSF podržava peticiju OVD-Info kojom se od međunarodnih platformi traži da se ne pretvaraju u dodatne “cenzurne alate”. Do danas ga je potpisalo više od 67.000 ljudi.

OVD-Info je također bio na meti ministarstva pravosuđa koje ga je 29. rujna dodalo na popis “stranih agenata”. Ovu klevetničku oznaku – temeljenu na nejasno sročenom zakonu i popraćenu oštrim administrativnim ograničenjima i rizikom od sudskih postupaka – vlasti su od kraja 2020. uvelike koristile kako bi zastrašile novinare i posijale zabunu.
Navodno se radilo o ponovljenim "kršenjima" ovog zakona koje su vlasti koristile kao razlog za raspuštanje nevladine organizacije Memorijal 28. prosinca, nanijevši veliki udarac obrani sloboda u Rusiji, posebice slobode izražavanja.
Ovaj kontekst povećava važnost međunarodnih platformi za slobodu tiska u Rusiji, kao što je istaknuto u novom izdanju izvješća RSF-a o internet cenzuri u Rusiji. Prema istraživanju Levada centra, neovisne organizacije koja provodi istraživanja javnog mnijenja, u veljači 2021., društveni mediji sada su drugi najvažniji izvor nacionalnih i međunarodnih političkih vijesti za rusku javnost, nakon televizije. Izvješće opisuje mehanizme koji se koriste za ograničavanje slobode tiska i izražavanja u Rusiji, uključujući bezbroj zakona koji se koriste kako bi se ušutkala kritika.

Rusija je rangirana na 150. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021."


Post je objavljen 24.01.2022. u 01:13 sati.