Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Od Volma do rta i nazad preko Kaštelira

Volme se nalaze petstotinjak metara južno od kružnog toka u koji ulazi cesta Ž5119 (Prodol, D66 - Krnica – Šegotoći – Pavičin i- Kavran – Šišan – Ližnjan – Medulin – Pomer – Valbonaša - Pula) iz dva pravca (sa sjeverne i istočne strane) i cesta Ž5136 koja dolazi iz Premanture (s južne strane). Volme su jugoistočni dio naselja Banjole (Općina Medulin).



Na istočnom se rubu Volma nalazi crkva Majke Božje od Volmi (ili Volmah) iz 17. ili 18. stoljeća. To je jednobrodna građevina koja na pročelju ima preslicu s jednim zvonom. U unutrašnjosti crkve je oltar iznad kojeg se nalazi kip Majke Božje koji se nosi na pet kilometara dugoj procesiji od križa na ulazu u naselje Premantura (na početku Križnog puta iz 2013. godine) preko križnog puta pa sve do crkve Majke Božje od Volmi, koja nam je bila polazište i kraj izleta.



Od crkve smo cestom krenuli prema jugu. Na prvom raskršću smo skrenuli lijevo i nakon dvjestotinjak metara stigli do raskršća s cestom na kojoj se nalazi putokaz prema Gornjem Kamenjaku. Pored raskršća se nalazi zadnja, 14. postaja, prije spomenutog križnog puta.



Nastavili smo cestom prema Gornjem Kamenjaku i ubrzo smo stigli do 13. postaje...



...potom i 12.



Ubrzo smo došli do raskršća s makadamskom cestom koja vodi u Gornji Kamenjak i odakle dolazi križni put.



Na raskršću smo nastavili ravno asfaltiranom cestom koja vodi prema radarskom sustavu Monte Kope koji se nalazi na istoimenom brdu (57 mnv). Radarski sustav Monte Kope je sekundarni radar koji osigurava dvostruko pokrivanje zračnog prometa. Izgrađen je na mjestu nekadašnjeg vojnog radara i pušten je u operativni rad 24. svibnja 2016. godine. Nakon 250 metara smo stigli do raskršća na kojem smo skrenuli lijevo na makadamsku cestu.



Makadamska cesta prolazi uz uvalu Valmižeju te završava na proširenju koje služi kao parkiralište.



S južne strane proširenja je izlaz u uvalu Plasa od školja,...



...dok se na sjeverozapadu nalazi puteljak koji vodi uzbrdo.



Krenuli smo puteljkom sve do vrha brda (30mnv) s kojeg se pruža lijep pogled na uvalu Valmižeja, a u daljini se vidjela Učka pod snijegom.



Puteljak se dalje spušta prema Rtu od Volam.



Kako smo se približavali Rtu od Volam postaje vidljivo da je tu nekada boravila vojska.



Prvo smo uočili rov i obližnje stepenište oko kojeg su betonski zidovi.



Malo dalje je objekt s ravnim krovom,...



...dok je najbliže moru bunker koji je izgrađen iznad špičaste stjenovite obale Rta od Volam.



Na krovu bunkera se nalazi improvizirana drvena klupa na koju smo sjeli i uživali u pogledu koji puca na poluotok Kamenjak te na otočiće Fenoligu i Porer.



Prije nego što smo puteljkom krenuli nazad, primijetili smo još jedan veći rov koji gleda na sam ulaz u uvalu Valmižeja.



Vratili smo se puteljkom nazad do proširenja, nastavili nekoliko metara makadamskom cestom i skrenuli desno na puteljak koji ulazi u šumu.



Puteljkom smo došli do vrha brda Kaštelir (68 mnv) na kojem se nalazi bunker.



S krova bunkera pogled puca na sve četiri strane svijeta. Lijepo se vide otočići Porer i Fenoliga, poluotok Kamenjak, zvonik župne crkve sv. Lovre u naselju Premantura, križ na vrhu Teraškog brda, naselja Medulin, Pomer i Banjole, na grad Pulu i na druga udaljenija mjesta.



Ušli smo stepenicama u bunker, jedan od većih koji sam vidio u Istri.



Iz bunkera smo izašli kroz drugi prolaz na puteljak s kojim smo došli do objekta s ravnim krovom i više prostorija.



U objektu su vidljivi grafiti iz 80-tih godina prošlog stoljeća, doba kada je objekt služio Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA), možda kao spavaonice za vojnike koji su držali stražu u obližnjem bunkeru.



Nastavili smo dalje kroz puteljak zarašten vegetacijom s kojim smo stigli do puteljka koji dolazi iz pravca vrha brda Kaštelir.



Nastavili smo dalje puteljkom prema sjeveroistoku. Puteljak se lagano spušta, jednim dijelom i kroz borovu šumu, te izlazi kod usamljene kamene kuće koja se nalazi na području naziva Kunfini.



Nastavili smo dalje makadamskom cestom i nakon 150 metara stigli do raskršća s makadamskom cestom na kojoj je Križni put.



Skrenuli smo lijevo i uskoro prošli pored 10. postaje,...



...nastavili između izoranih polja,...



...prošli pored 11. postaje...



...te došli do raskršća s asfaltiranom cestom koja vodi na Monte Kope.



Skrenuli smo desno i istim putem došli do crkve Majke Božje od Volmi.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 6,34 km.



Post je objavljen 17.01.2022. u 20:56 sati.