Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastava Španjolskih Kanara – Kanarski otoci (Tenerifi)

Kanarski otoci ili Kanari (špa. Canarias ili Islas Canarias) su otočje od sedam otoka vulkanskog podrijetla u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obale Afrike, a najbliži otok je 108 km udaljen od sjeverozapadne afričke obale Maroka.

Osvajanjem Kanarskih otoka (Conquista Betancuriana) označava početak atlantskog širenja Španjolske (kastiljsko kraljevstvo) tijekom vremena 1402.– 1405.

Otoci danas pripadaju Španjolskoj, unutar koje čine autonomnu zajednicu, a naziv je latinskog podrijetla 'Insularia Canaria' (Otok pasa).

Pas 'Presa Canario' je španjolska pasmina velikih pasa mastifa čija je domovina na Kanarskim otocima, a poznat je i pod nazivom 'Dogo Canario'. Tradicionalno se koristio kao pas čuvar, kao pas za čuvanje ovaca i goveda, te za borbe pasa.

Starosjedioce otočja, narod Guanche, u potpunosti su istrijebili španjolski osvajači (konkvistadori).

Zastava Kanarskih otoka sastoji se od tri jednaka okomita stupa, čije su boje, počevši od jarbola (grboslovno desno), bijela, plava i žuta.

Kanarski otoci imaju svoj vlastiti grb, čiji je opis sljedeći: u plavom polju štita sedam je srebrnih otoka, (2-2-2-1) sa španjolskom kraljevskom krunom koju nadvisuje srebrna vrpcom s motom 'Ocean'. Štitonoše su dva Kanarska psa mastifa u smeđoj boji.




Post je objavljen 15.01.2022. u 11:04 sati.