Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mecabg

Marketing

Tartar biftek...


Kad sam od mesara tražila da mi samelje biftek, skoro je zvao hitnu pomoć, a ja sam htela najbolje za Tartar bifet
Kažu da je ovo jelo nastalo na neobičan način
Priča je o jahanju, mesečini, noći, zvezdama, i ostalim tandar-broć romantičnim efektima. Zamišljam Tatarina kako juri kroz stepu, jure ga neki kao što to već muški rade sa motkama, mačevima, topovima, ili već nečim “muževnim”.
Nije bilo mikrotalasnih pećnica, električnih i plinskih šporeta, još manje frižidera, a čovek gladan.
Morao je da se snađe.
Upade ti moj Tatarin u neko selo, lupi bika u čelo, i iseče biftek... Naravno ni oni nisu mutavi, pojuriše ti mog Tatarina, a on biftek pod sedlo, pa juriš pešadija... pobeže iz sela, a za njim potera...


Juri on tako juri, pazi da ne ispadne biftek ispod sedla, iz galopa pređe u engleziranje, trlja se ono meso o sapi I sedlo, oznojio se Tatarin, ali i konj. Zna se konj je najvažniji. Potera zaostala, pa se i on zaustavio. Skide sedlo, pogleda biftek, onako gladan zagriznu u meso. Meso se trljalo o sedlo, usitnilo i nije loše...Konj se oznojio od trke, a I Tatarin, sedlo kožno, kolan prejako stegnut, ispušta svoje mirise.
I tako je nastao čuveni tartar biftek.
Ko nema konja, ne zna da jaše, može da doda I začine u živo meso.
Pretpostavljam da većina spade u grupu nema konja i sedlo, u kuhinji, pa umesto orginalnog konjskog znoja, mora dodati začine

Ima na Googlu što treba, ali za večinu nisam ni čula, a ne da ih imam u kuhinji.
Najvažnije je meso, pa onda začini u stilu, otvori ormar sa začinima, pa redom sve što ima strpaj u meso.Sve to dobro izmešati da se sjedini , ostaviti u frižideru, pola sata i servirati kao namaz na prepečen hleb.
Poslužiti goste uz najavu da je to po čuvenom receptu francuskog majstora kuhanja, inače poreklom Tatarina koji drži čuveni restoran u Parizu, verovatno sa štalom. Malo reklame nikad ne smeta.
Ko voli, nek izvoli
Ja lično imam primitivne navike, pa ću da jedem nešto pečeno...


Post je objavljen 14.01.2022. u 08:36 sati.