Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/macasumarica

Marketing

Tragovima zečeva, KT HPO 12.1.

Svanula je subota, dan za koji smo planirali napraviti kružnu rutu Žumberačkim gorjem, no prvi puta sam zbog mamurluka morala odustati od težih napora. A i zimi koliko vidim ne "zbrajam" kilometre baš. Ali zamislite ovo.
U svibnju 2019. godine, Nirmaj Purja (vjerojatno trenutno najpoznatiji nepalski penjač, šerpa, Planinar) mamuran se uspeo s ekipom na vrh Kanchenjunga na 8586 metara (treću najvišu planinu na Zemlji) u samo jednom danu!!! Dio je to, kako ga je nazvao, "Projekta Moguće" kojim su Nepalci dokazali da se mogu za 6 mjeseci i 6 dana popeti na 14 najviših vrhova na Zemlji. Svi vrhovi se nalaze u zoni smrti, sve iznad 8000 metara nadmorske visine, gdje je čovjeku na raspolaganju samo trećina kisika koju inače udiše zrakom. To je fascinantno. I nažalost pogubno za dosta penjača, što je bio slučaj s kojim se Nirmaj u pokušaju spašavanja susreo. Ono što je mene posebno dojmilo je ta potreba za spašavanjem drugih i ne osuđujući stav. Evidentno je kada vidiš nekoga na 8450 mnv da je ostao bez kisika, da je to fatalna greška. Ali taj Nims riskirao je svoj život i uspio u 6 mjeseci spasiti četvero penjača. Leave nobody behind.
Povratak na moju malenkost čija noga je zakoračila na tek nešto više od 10% visine najviših planinskih vrhova Zemlje.zubo
Gdje ćemo sad, pitam se kada sam već odlučila ipak nekamo laganije...Odlučili smo se za vrh s kojeg se vidi lijepo i istok Žumberka i zapad Samoborskog gorja - na Zečak. Polazište su nam bile Svetojanske Toplice, izvor fine termalne voda, kao idealne za detox. Odmah pored je i izvor svježe vode. Besplatne!


Možda je to bilo do mojeg trenutnog stanja svijesti, ali staza za Zečak je dosta loše markirana, tj. nije uopće očišćena. Na puno dijelova po putu su porušena stabla i premda vas po jednom opisu rute "intuitivno šuma vodi", čak i sada zimi kada nema vegetacije teže se snaći. To su mi potvrdile dvije gospođe koje smo susreli kod silaska. Prije nego uslijede prekrasne fotografije sa Zečaka, moram zapisati za dnevnik da mi je čak malo bilo slabo te sam se htjela zavući negdje u zečju rupu.


A ako nečega ima na Zečaku, to su zečevi. Polako se pred našim očima stvorila bjelina, a s njom i otisci šapa. Jedan zec je točno išao po stazi.


I eto nas još malo pa pri vrhu. Dalje ostavljam riječi u fotkama (koristim samo jeftini mobitel ali je svejedno top:) . Do sljedećeg skakanja!



Post je objavljen 11.01.2022. u 14:15 sati.