Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Curtis Sittenfeld: "Dobra prilika"

Curtis Sittenfeld je suvremena američka autorica, koja pretežito piše beletristiku ljubavne tematike, a „Dobra prilika“ joj je treći roman preveden kod nas, u izdanju Mozaik knjige.

Radi se o modernizaciji poznatog romana „Ponos i predrasude“ još poznatije književnice Jane Austen. Glavna je junakinja Liz Bennet, a muški protagonist zove se, naravno, Fitzwilliam Darcy. Liz se vraća kući u Cincinnati zajedno sa starijom sestrom Jane zbog bolesti oca. Tamo okuplja majku i još tri mlađe sestre: Mary, Lydiu i Kitty, nastojeći obuzdati majčine namjere da sve svoje kćeri poudaje za što bolje izabranike. Najsvjetlija zvijezda na majčinom nebu je liječnik Chip Bingley, koji je sudjelovao u reality emisiji „Dobra prilika“ (pandan „Batcheloru“), gdje se nije odlučio ni za koju od žena koje su mu se bacale pod noge, već je odlučio otići u Cincinnati, Ohio i baviti se svojim liječničkim pozivom.

Tu u priču ulazi njegov najbolji prijatelj Fitzwilliam Darcy, naizgled namćorasti, zgodni tip, također liječnik neurolog. Liz odmah s njime stupi na ratnu nogu i stvari se počnu odvijati vrlo dinamično za ženski dio populacije obitelji Bennet. Bolest, bankrot, prodaja kuće, selidba, trudnoća, tajno vjenčanje... Liz se nosi s udarcem za udarcem i nastoji olakšati teret svojoj velikoj, kaotičnoj obitelji, istovremeno tajeći svoju zabranjenu ljubavnu vezu s muškarcem kojega je voljela čitav svoj život.

Lagano štivo, ali nije tako dosadno kao što bi se čitatelju na prvi pogled činilo. Tome uvelike pomaže dinamična izmjena kraćih i dužih poglavlja, pa knjiga čitatelja vuče naprijed i tjera da čita sve dalje i dalje. „Ponos i predrasude“ su i danas rado čitan roman, stoga ne čudi da bilo koja prerada ili modernizacija jednako privlači umove čitatelja, bez obzira na prisutnost mobilnih telefona, reality televizije i drugih čuda moderne tehnologije – priča je uvijek ista.

Preporučujem za ugodnu zimsku prikratu vremena, vjerojatnije čitateljicama nego čitateljima, za čitanje iz razonode.


Post je objavljen 08.01.2022. u 14:19 sati.