Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Španjolska kolonija Cabo Juby – rt Juby (Tarfaya)

Rt Juby (špa. Cabo Juby) je rt na obali južnog Maroka, blizu granice sa Zapadnom Saharom, istočno od Kanarskih otoka.

Danas je ovo dio Maroka, odnosno općina Tarfaya koja se u nekim izvorima naziva 'Tekna zona' (Tekna je starosjedilačko pleme naroda Saharawi).

Dakle, to je zapravo krajnji jug međunarodno priznatog Maroka i čini polupustinjsku tampon zonu između samog Maroka na rijeci Draa i Zapadne Sahare.

Tijekom većeg dijela 20. stoljeća, ovo je bio Španjolski Maroko pod vlašću Španjolske, ali je zapravo bio dio španjolske kolonije Španjolska Sahara.

Godine 1958. Španjolska je predala (vratila) svoju koloniju Cabo Juby Maroku.

Zastava ove španjolske kolonije crvene boje sa zelenim grboslovnim kantonom (kut, pravokutnik) u grboslovno desnoj strani. U središtu kantona nalazi se, saharska zvijezda' pet krakova bijele (u nekim inačicama žute boje).

Zastava nalikuje današnjoj marokanskoj zastavi, ali ipak ima svoje prepoznatljive razlike.

Grb Cabo Juby je crveno-zlatne podijele sa srebrenom bordurom (okvir) na kojoj se nalazi osam plodova datulje. U crvenom polju su ruke (španjolskog oklopnika i saharskog berbera), u rukovanju, što simbolizira mir između Španjolaca i starosjedilačkih plemena.

Ispod u zlatnom polju je stablo datulje (neki izvori tvrde da se pod takvim stablima potpisivao mirovni sporazum u pustinji).

Dakle, ovaj grb ima slične grboslovne oznake sa marokanskim grbom općine Sidi Ifni, tamo je isto drvo datulje u zlatnom dijelu štita, ali je u crvenom dijelu srebreni polumjesec.



Post je objavljen 08.01.2022. u 09:14 sati.