Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Španjolska kolonija Ifni – Sidi Ifni (Santa Cruz de la Mar Pequena)

Južno od Agadira, preko puta Kanarskih otoka, na atlantskoj obali Maroka utemeljeno je 1476. španjolsko naselje Santa Cruz de la Mar Pequena (Sveti Križ Malog mora), a danas se to naselje naziva Sidi Ifni.

Sredinom 19. Stoljeća, točnije 1859. između Španjolske i Maroka izbija rat, a povod je bio iznenadni povećani interes Španjolske za Sidi Ifni koji je Španjolska napustila 1524.

Godine 1860. Maroko je prisiljen prepustiti Sidi Ifni Španjolskoj koja tu ostaje sve do 1946., a tada je ta enklava pripojena Španjolskoj Sahari (Zapadna Sahara).

Godine 1957. izbile su borbe između neregularne vojske Maroka za oslobođenje Sahare i španjolskih snaga. U prosincu iste godine 6000 španjolskih vojnika zauzelo je položaje oko Sidi Ifnija i držalo se dvanaest godina (do 1969.).

Nadnevka 4. siječnja 1969. Španjolska i Maroko potpisali su sporazum o predaji enklave Sidi Ifni Maroku, ali je predaja izvršena tek 30. Lipnja 1969. Zauzvrat, Španjolska je dobila pravo na ribolov uz atlantsku obalu Maroka.

Zastava kolonije Ifni ostala je nepoznata, ali je kolonija imala svoj grb. Grb kolonije Ifni bio je plavo-zlatni štit kojeg nadvisuje španjolska kneževska (knez - vojvoda) grboslovna kruna.

Na gornjem azurnom (plavom) dijelu srebrena je riba, a na donjem zlatnom dijelu je crveni jeruzalemski križ.

Današnji grb marokanske pokrajine u kojem je grad Sidi Ifni nosi neke grboslovne dijelove (poput štitonoša dvije ribe), marokanski petokutni štit u svom polju ima crveno-žutu (zlatnu) podijelu.

U gornjem crvenom polju nalazi se srebreni polumjesec, a u donjem zlatnom dijelu je zeleno drvo datulje. Pet ploda datulje nalazi se u svakom kutu štita koji u pozadini ima žuto sidro na kojem (na spoju krakova) se nalazi zupčanik.

Taj marokanski grb ima neke sličnosti sa španjolskim grbom kolonije Juby (dio Španjolske Sahare danas Zapadna Sahara), ali o tomu u slijedećem tekstu.




Post je objavljen 07.01.2022. u 10:31 sati.