Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinajina-sjecanja

Marketing

Zlatno runo...







zlatno runo, u grčkoj mitologiji, runo ovna na kojem je Friks sa sestrom Helom letio u Kolhidu na Crnome moru, bježeći od maćehe Ine. Hela je pri letu pala u more (otuda, u pučkoj etimologiji, naziv Helespont: Helino more, za današnje Dardanele), a Friks je došao kolhidskomu kralju Etu; ovna je žrtvovao Zeusu, a njegovo zlatno runo predao kralju. Zbog toga su runa poslije ’ Argonauti krenuli u Kolhidu, jer je njihov vođa Jazon dobio zadatak da ga donese u Jolk u Tesaliji; uspio je uz pomoć kraljeve kćeri, čarobnice Medeje. Mit je nastao u svezi s putovanjima miletskih trgovaca po Crnome moru i susjednim područjima.
izvor... zlatno runo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža






Bio je to život uspavan na pepelu neke davne vatre. U krateru snova vulkan ugašen neizgovorenim tugama.
Osjetila je, predugo traje u kaosu neostvrenih želja, izgubljena u tamnom kutku zbilje. Pokušaval je utjeloviti legendu.

Dotaknula je napukli porcelan povjerenja, privid neke davne sreće. zagubio se zgrlja, jnašla se na pučini pod nebom okićenim zvjezdanim prahom ranjavajuće uspomene.
Uzburkao se ocean. Osmjehom i krhotinama sjećanja se razlila radost. Argom plovi oceanom sna, traga za runom krilatog ovna, hrli ka dalekom otoku na kojem ukradeno zlaćano runo duše čuva gutač životne vatre. .
Probija se kroz plutajuće stjene, ljubav osjeća kao bol, kao kameni zagrljaj iz kojeg bježi budeći u sebi strune dugo začahurene u srčanim komorama.

Ne spavaj na pepelu uspomena, ubi gutača vatre u sebi, začula je njegov glas. U plamičku buđenja osjeti uzavrelost osjetila. Ubila je gutača vatre i dotaknula zlatno runo… vratila u stvarnost... život se budio novim bojama... ruke im se spletoše u buket zagrljaja.

Dijans Jelčić



Post je objavljen 06.01.2022. u 11:00 sati.