Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/litterula

Marketing

Vruće selo na Madagaskaru


Kad pogodim brojeve na eurodžekpotu i osvojim hrpu love, kupit ću si kuću na Madagaskaru. Ne zato što bih htjela pobjeći odavde, nego samo zato što je tamo stalno ljeto. Ljeto, sunce, ljeto, sunce, ljeto i sunce. Oko tri četvrtine otoka nalazi se u tropskom pojasu pa je na sjevernom dijelu prosječna temperatura najhladnijeg mjeseca, a to je srpanj, 20 °C, a najtoplijega, siječnja, 27 °C. Ne znam ostale klimatske podatke, to ću potražit na mreži prije putovanja, ali čujem da je tamo stalno vruće i da prži sunce. I znam da na Madagaskaru rastu predivne biljke u bujnim šumama. Dobro, ima i zmija, ali to ću nekako riješit. I one moraju živit na tom svijetu. Tko bi onda jeo štakore i miševe kad zmija ne bi bilo.
Za vrijeme zadnjeg velikog pospremanja kuće među bakinim starim knjigama – žao mi ih bacit premda nemaju neku veliku vrijednost - našla sam jednu malu knjižicu: Vruće selo na Madagaskaru, putopis Arkadyja Fiedlera iz 1961., a on tako lijepo opisuje Madagaskar i ljude u selu u kojem je bio u potrazi za kukcima, da sam dobila volju da kad tad, ako bude ikako moguće, posjetim taj divan neobičan otok na kojemu zbog njegova izdvojena položaja živi mnogo biljnih i životinjskih endema.
Ne znam kakvi su ljudi na Madagaskaru, to ću vidjeti kad budem išla tamo. Ako ne kupit kuću, a onda barem na izlet ili na ljetovanje tak da se i ja malo prošećem po tim vrućim selima na Madagaskaru. I da usput uhvatim pokoju fotku s mojom starom kamedijom pa da stavim izabrane najljepše fotke na blog.
Da ne gledamo stalno tu našu plavozelenu Kupu...


...taj naš dosadni grad Sisak...


... i te njegove stare siscianske zidine...

foto: Litterula

...nego da pogledamo malo i ta vruća sela na Madagaskaru!

foto: Jean-Louis Vandevivčre


Post je objavljen 06.01.2022. u 10:06 sati.