Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Između dva krova

Izlet između dva krova većinom prolazi, uzvodno, uz rijeku Pazinčicu. Početak je kod Pazinskog krova koji smo posjetili tijekom izleta Od ponora do krova i nazad, dok je kraj kod Zarečkog krova.



Od Pazinskog krova (polupećina i tri metra visoki slap na rijeci Pazinčici) popeli smo se drvenim stepenicama s kojima smo došli iznad slapa.



Iznad slapa se nekada nalazio mlin obitelji Ladavac. Pored staze su vidljivi ostaci nekadašnjeg mlina.



Nastavili smo stazom 713, uzvodno lijevom obalom Pazinčice.



Na više mjesta smo primijetili razne udubine i kanale u stijeni koji daju naslutiti da su se na tom području nalazilo sustav brana koje su dovodile vodu na mlinove.



Staza dalje nastavlja kroz šumu i ubrzo stiže do ostataka Tomažinovog mlina koji je bio u vlasništvu obitelji Brajković s nadimkom Tomažin.



Tomažinov mlin je bio posljednji aktivni mlin na rijeci Pazinčici. S radom je prestao šezdesetih godina dvadesetog stoljeća.



Pored Tomažinovog mlina se nalazi jezerce poznato pod imenom Tornina koje se spominje pod tim imenom još početkom 18. stoljeća u pazinskim matičnim knjigama. To jezerce je formirala brana koja je nekada bila drvena. Krajem Drugog svjetskog rata, zatvorenici iz obližnjeg Pazinskog kaštela su izgradili novu betonsku branu koja je i danas vidljiva. Osim Tomažinovog mlina, branu je koristio i mlin koji je pripadao obitelji Hrastić i nalazio se malo nizvodnije.



Nastavili smo dalje stazom i ubrzo stigli do asfaltirane ceste na kojoj smo skrenuli lijevo.



Na drugu stranu rijeke Pazinčice prešli smo pedeset metara dugačkim mostom Svetog Jožefa, koji se ponekad naziva Napoleonov ili Francuski most jer je izgrađen početkom 19. stoljeća za vrijeme francuske vlasti u Istri (1805.-1813.). Most je oštećen 1993. godine prilikom vodene bujice koja ga je pomakla desetak centimetara te je kasnije saniran tako što je učvršćen betonom. Potom je proširen, a 2012. godine je završena sanacija na kamenom pročelju mosta.



Kada smo prešli most, ušli smo u zaseok Rijavac te primijetili, s desne strane, kameni stup na kojem se nalazi Isus na križu s uklesanom 1891. godinom.



Na prvom slijedećem raskršću smo skrenuli desno na makadamsku cestu.



Makadamska cesta prelazi preko malog mosta koji premošćuje potok Brestovicu, prolazi uz poslovnu zonu Vela Vala i na kraju završava na raskršću s asfaltiranom cestom.



Na raskršću smo skrenuli desno na asfaltiranu cestu. Cestom smo prešli preko rijeke Pazinčice pedeset metara dugačkim mostom Dušani koji je nazvan po obližnjem zaseoku Dušani. Nakon nekoliko metara smo skrenuli lijevo na šumski puteljak.



Puteljak prolazi kroz šumu uz lijevu obalu rijeke Pazinčice.



Na nekim mjestima je vidljivo da je tuda prolazila starija kamena cesta.



Na jednom dijelu smo naišli na razbacane kamene blokove. Kao da ih je razbacao div Dragonja kada je orao brazdu po kojoj danas teče rijeka Pazinčica. Da li je sila prirode razbacala te gromade ili se na tom mjestu nekada nalazio kamenolom? Na to pitanje nisam našao odgovor.



Nastavili smo dalje i ubrzo stigli do Zarečkog krova.



Zarečki krov je dobio ime po obližnjem naselju Zarečje. Lokalitet je pećina koja podsjeća na krov s kojeg rijeka Pazinčica pada u jezero skoro deset metara dubine i stvara desetak metara visok slap. U pećini se nalazi penjački smjer "Zmija" koji uključuje penjanje po njenom stropu i slovi kao najteži u Hrvatskoj.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 3,25 km.



Post je objavljen 03.01.2022. u 19:35 sati.