Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Portugalske zastave gradova kolonijalne Gvineje Bisau

Zastava portugalske kraljevske tvrtke, odnosno trgovačke tvrtke, koja je bila institucija zadužena za istovar, posebno začina, izvlačiti kraljevski dio i fiksirati cijene robe u Gvineji Bisau zvala se 'Casa da Guine '.

Zastava te tvrtke bila je bijela s moćnim (velikim) zelenim križem u središtu polja zastave.

Grboslovno precizne i vrlo lijepe bile su i portugalske kolonijalne zastave gradova Portugalske Gvineje.

Dakle, 'Portugalsko zastavoslovlje' (veksilologija) pridržava se strogih pravila, pa zastave doista 'pričaju' priče o naseljima i gradovima koje predstavljaju te se iz tih priča lako pročita povijest.

Nažalost, zastave gradova Gvineje Bisau iz kolonijalnog doba, bespovratno su i neoprezno uništene od strane samih stanovnika Gvineje Bisau tijekom borbe za oslobođenje od kolonijalne vlasti.

To je 'donekle' razumljivo (prezir prema svemu što je kolonijalno), ali to je zapravo uništenje vlastite povijesti svojih budućih naraštaja … No, dobro.

Zastave portugalskih gradova prate 'srednjovjekovne portugalske standarte', odnosno, da bi bilo razumljivije, prate dijeljenje i kolanje polja zastave u geometrijskim oblicima pravokutnika (esquarteladas) ili trokuta (gironadas).

U grboslovlju je to 'giratorni (trokutasto dijeljen) štit', podijeljen dijagonalnim crtama, te je kao takav skraćen, izrezan i usitnjen, pa tvori osam trokuta koji se nazivaju girons, naizmjenično podijeljenih na metal i boju.

Ta grboslovna pravila zorno su prikazana na mojoj slici dolje, u crno-bijeloj izvedbi, kako se ne bi 'miješala' sa zastavoslovnim pravilima samih prikazanih zastava na istoj slici.

Isto tako, vidljiva su i pravila za gradove (cidade) sjedišta (općina, županija, provincije), za gradove (vila) te naselja i sela (aldeia).

Zastava grada Bissau je do 1975. imao općinsku zastavu sličnu onima u portugalskim općinama. Zlatna muralna kruna odlika je glavnog grada portugalske prekomorske provincije.

Zastava je 'žironija' od crne i crvene boje, a grb je crveni toranj kojem uz bok stoje domorodačke glave, a ispod srebrenog štita nalazi se bijeli svitak s natpisom 'CIDADE DE BISSAU' crnih velikih slova.




Post je objavljen 02.01.2022. u 08:51 sati.