Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastave oslobodilačkih pokreta Angole

MPLA je utemeljena 1956. kao marksistička stranka s jakim sljedbenicima u glavnom gradu Angole, Luandi, a prve oružane (vojne) operacije protiv Portugalaca MPLA je započela 1963.

Zastava je podijeljena vodoravno, crveno preko crne, sa žutom zvijezdom u sredini. (ova zastava podsjeća na zastavu Viet Conga u Vijetnamu, čija boje su bile crvena preko plave s istom žutom zvijezdom).

Zastava MPLA snažno je utjecala na zastavu onoga što je nakon neovisnosti postala Narodna Republika Angola. MPLA ostaje vladajuća stranka u Angoli i nakon što se službeno odrekla jednostranačke vladavine i marksizma početkom 1990-ih.

Zastava FNLA imala je crvenu prugu koja se proteže od grboslovno donjeg desnog do gornjeg lijevog kuta. U središtu je bila bijela zvijezda.

Gornji trokut bio je bijeli, a donji žuti. Simbolika ove zastave je nejasna i nerazjašnjena, ali postoji sličnost sa zastavom Konga (Zair) i Cabinde, s obzirom na etničke i političke veze između FNLA-e i južnog Zaira, moglo biti više nego slučajno.

UNITA je utemeljena 1966., a isticala je etnička i ruralna prava za razliku od urbaniziranog marksizma vladajuće MPLA. UNITA je također bila 'maoistička' (ne u smislu da je slijedila kineski komunizam, već po usvojenoj taktici gerilskog rata.

Zastava UNITA je crveno-zeleno-crvena trobojna greda s crvenim suncem u središtu, ali postoji i inačica gdje je to crveno sunce pomaknuto grboslovno lijevo i dodan je crni pijetao.

Simbolika pijetla ostala je nerazjašnjena, a neki izvori tvrde da je pijetao simbolizirao vođu pokreta.

Dva puta je Angola pokušala promijeniti svoju zastavu, 1996. kao panafričku trobojnicu vodoravnih greda (crvena-zelena-crna) i 2003. kao crvenu gredu u čijem je središtu sunce (špiljska slika pronađene u špilji Tchitundo-Hulu) i koju porubljuju bijelo plava traka prema gore i prema dolje.

No, oba prijedloga glatko su odbijena u parlamentu Republike Angola iako su oba prijedloga zapravo i došla iz parlamenta.




Post je objavljen 31.12.2021. u 08:41 sati.