Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KINA NE VOLI SLOBODU MEDIJA I ZATVARA NOVINARE



KINA DRŽI NAJMANJE 126 UHAPŠENIH NOVINARA



PRENOSIM VIJEST KOJA JE 27.12. 2021 OBJAVLJENA NA STRANICI Reporters Without Borders REPORTERI BEZ GRANICA
POD ORGINALNIM NASLOVOM:

China: RSF urges for release of ailing Covid-19 reporter Zhang Zhan on the one-year anniversary of her sentence

Reporteri bez granica (RSF) pozivaju na oslobađanje kineske novinarke Covid-19 i laureata RSF-a za slobodu medija Zhang Zhana, koja je prije godinu dana osuđena na četiri godine zatvora zbog izvještavanja o Covidu-19, a sada se suočava sa skorom smrću.
U utorak, 28. prosinca navršila se godina od kada je Zhang Zhan, kineskka novinarka koji je izvještavala o prvim tjednima izbijanja Covid-19 u Wuhanu, osuđena na četiri godine zatvora od strane suda za novo područje u Šangaju Pudong zbog navodnog "odabira svađa i izazivanja problema ". Zhang, 38, blizu je smrti nakon djelomičnog štrajka glađu koji je vodila protestirajući zbog svoje nevinosti. U studenom, posljednji put kada ju je njezina obitelj smjela posjetiti, Zhang, čija je visina 177 centimetara, imala je manje od 40 kilograma i nije mogla pravilno hodati, pa čak ni podići glavu bez pomoći.


Zhang Zhan novinarka uhapšena u Kini jer je izvještavala o Covid - 19

"Zhang Zhan je hrabro riskirala svoj život izvještavajući u Wuhanu u vrijeme kada je bilo dostupno vrlo malo informacija o načinu prijenosa i ozbiljnosti Covid-19, a trebalo ju je slaviti kao heroja umjesto da bude zatočena", kaže RSF East Asia ,Šef ureda, Cedric Alviani, koji poziva međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na kineski režim da "Zhang Zhan odobri uvjetnu liječničku slobodu i osigura da ona bude puštena prije nego što bude prekasno".
U zajedničkom pismu objavljenom 17. rujna 2021., RSF i koalicija od 44 nevladine organizacije za ljudska prava pozvali su kineskog predsjednika Xi Jinpinga da oslobodi krivice i oslobodi Zhang Zhan. Zajedno sa Zhang Zhanom, još najmanje 10 drugih branitelja slobode medija zatočenih u Kini uskoro bi moglo doživjeti smrtonosnu sudbinu. Istraživački izvjestitelj i laureat za slobodu medija RSF-a Huang Qi, švedski izdavač Gui Minhai i ujgurski novinar Ilham Tohti, dobitnik Nagrade Václav Havel i Saharov, među privedenima su i u opasnosti od smrti.
Kunchok Jinpa, vodeći izvor informacija o Tibetu za novinare, umro je u veljači 2021. od posljedica maltretiranja u pritvoru. Dobitnik Nobelove nagrade za mir i RSF-ove nagrade za slobodu medija Liu Xiaobo i disident bloger Yang Tongyan umrli su 2017. od raka koji nije liječen u pritvoru.
RSF je nedavno objavio neviđeno istraživačko izvješće pod naslovom Veliki skok unatrag novinarstva u Kini, koje otkriva dosad nečuvenu kampanju represije koju je vodio Peking protiv novinarstva i prava na informacije diljem svijeta.
Kina je rangirana na 177. mjestu od 180 u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. i najveći je svjetski otmičar novinara s najmanje 126 uhapšenih.
. Hrvatska je na listi indeksa slobode medija za 2021. od 180 zemalja na 56. mjestu sa ocjenom 27,95.



Post je objavljen 31.12.2021. u 02:11 sati.