Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U 2021. GODINI 488 NOVINARA U ZATVORU DILJEM SVIJETA



NOBELOVA NAGRADA ZA MIR DODIJELJENA NOVINARIMA


„S 488 novinara u zatvoru diljem svijeta, od kojih 60 žena, naš godišnji pregled odražava tužnu stvarnost „ piše Christophe Deloire, direktor Reporters Without Borders (RSF) u kratkom izvještaju koji je ujedno i čestitka za nadolazeću 2022. godinu . „Čak i ako je broj ubijenih novinara, njih 46, najmanji u posljednjih 20 godina, to ipak znači da u prosjeku gotovo jedan novinar tjedno još uvijek strada zbog svog posla.“
No 2021. godinu obilježio je važan događaj koji „ nas potiče na nastavak borbe. Odluka da se Nobelova nagrada za mir dodijeli dvojici vodećih novinara, našoj prijateljici Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu, čast je koja nas je sve ganula“ – navodi Christophe . „Kako bismo mogli proširiti svoj rad, nastaviti organizirati operacije evakuacije, podnositi tužbe, provoditi zagovaračke aktivnosti i provoditi naše inicijative u vezi s digitalnim izazovima, moramo djelovati na jedinstven način.“
Reporteri bez granica (RSF) oduševljeni su što je Nobelova nagrada za mir 2021. dodijeljena dvojici istaknutih i hrabrih novinara. „Ovo je priznanje svima koji neumorno rade na slobodnom i neovisnom objavljivanju vijesti i informacijama“ piše u informaciji Reportera bez granica.


Filipinska novinarka Maria Ressa i ruski novinar Dmitri Muratov

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dijele filipinska novinarka Maria Ressa, osnivačica istraživačke vijesti Rappler sa sjedištem u Manili i ruski novinar Dmitri Muratov, urednik moskovskog neovisnog lista Novaya Gazeta.
"Upućujemo naše najtoplije čestitke dvojici pobjednika, koji utjelovljuju borbu za novinarsku neovisnost", rekao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire. “Ova nagrada je iznimna počast novinarstvu i mobilizacijski poziv, jer će ovo desetljeće biti apsolutno odlučujuće za novinarstvo. To je snažna poruka u vrijeme kada su demokracije potkopane širenjem lažnih vijesti i govora mržnje.”
RSF i koalicija #HoldTheLine zajednički su pokrenuli neviđenu kampanju solidarnosti za Ressu u srpnju 2020., stvarajući namjensku web stranicu na kojoj će se poziv za prikupljanje sredstava i stotine videozapisa koje su snimile utjecajne osobe nastaviti prikazivati bez prestanka sve dok filipinske vlasti ne odustanu od svih optužbe koje su podigli protiv Resse i Rapplera.
Ressa je jedan od 25 članova Komisije za informiranje i demokraciju koju je RSF osnovao 2018. kako bi osmislio demokratske zaštitne mjere za domenu internetskih informacija i komunikacija. Deklaracija koju je izdala Komisija potaknula je Partnerstvo za informiranje i demokraciju kojemu su se pridružile 43 vlade.
U Forumu za informiranje i demokraciju, subjektu stvorenom za pomoć u provedbi politika Partnerstva, Ressa je supredsjedala radnom skupinom za borbu protiv „infodemija“, koja je objavila 250 preporuka u studenom 2020.
RSF je također u više navrata branio Novu Gazetu, stalno maltretirani trotjednik kojeg je uređivao Muratov, koji je svoju Nobelovu nagradu za mir posvetio šestorici novinara i suradnika Nove Gazete koji su ubijeni otkako su novine osnovane 1993. godine.
Među njima je i Anna Politkovskaya, istraživačka novinarka koja je ubijena 2006. zbog svog beskompromisnog izvještavanja o Drugom čečenskom ratu. Dan prije proglašenja Nobelove nagrade za mir bila je 15. godišnjica njezine smrti. Bio je to i rođendan ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kako bi obilježio događaj, RSF je organizirao prosvjede u Parizu, Londonu i Berlinu, stavljajući Putina na zadatak zbog ozračja nekažnjivosti za zločine nasilja nad novinarima u njegovoj zemlji.





Post je objavljen 31.12.2021. u 00:58 sati.