Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastava 'Portugalske Angole'

Portugalska Angola je bila teritorij pod portugalskom vlašću u jugozapadnoj Africi, a u nekim izvorima bila je poznata do 1951. kao portugalska Zapadna Afrika (službeno Država Zapadna Afrika ).

U početku, vladajući samo uz obalu i upuštajući se u vojne sukobe s Kraljevinom Kongo, Portugal je u 18. stoljeću postupno uspio kolonizirati unutrašnjost Angole.

Međutim, potpun nadzor nad cijelim teritorijem postignut je tek početkom 20. stoljeća, kada su napokon utvrđene unutarnje granice kolonije.

Godine 1975. portugalska Angola postala je neovisna Narodna Republika Angola za koju su se borile tri angolske oslobodilačke organizacije (MPLA, UNITA i FNLA) protiv Portugala, ali i međusobno.

Kolonijalna zastava Portugalske Angole bila je zastava Portugala s kolonijalnim grbom Angole u donjem dijelu crvenog polja zastave.

Kolonijalni grb Angole bio je tradicionalni portugalski kolonijalni grba s dva podštita pri čemu je grboslovno lijevi purpurne boje sa zlatnim slonom i zlatno-crnom zebrom.

Državna službena zastava Angole sastoji se od dvije boje u vodoravnoj podijeli. Gornja podijela (boja) je svijetlocrvena, a donja crna.

U središtu zastave nalazi se kompozicija koju čini segment zupčanog kotača (poluzupčanika), koji simbolizira radnike i industrijsku proizvodnju i mačeta koja simbolizira seljake, poljoprivrednu proizvodnju i oružanu borbu.

Zvijezda zlatne (žute) boje nalazi se između zupčanika i mačete te simbolizira međunarodnu solidarnost i napredak.

Boje zastave simboliziraju slijedeće: crvena - krv koju su prolili Angolanci tijekom kolonijalnog ugnjetavanja, nacionalno-oslobodilačke borbe i obrane zemlje.

Crna boja – simbolizira afrički kontinent.

E, a sad nešto o grbu, koji možda nije grb, više je amblem (oznaka) jer pripada modernom grboslovlju. Dakle, radi se o segmentima zupčanika i snopova kukuruza, kave i pamuka, koji predstavljaju radnike i industrijsku proizvodnju, seljake i poljoprivrednu proizvodnju.

U podnožju dizajna otvorena knjiga predstavlja obrazovanje i kulturu, a izlazeće sunce predstavlja novu zemlju. U sredini je mačeta i motika koji simboliziraju rad i početak oružane borbe.

Na vrhu je zvijezda koja simbolizira međunarodnu solidarnost i napredak, dok se u donjem dijelu amblema nalazi zlatna traka s natpisom 'Republika Angola' (od 1990).

Na prijašnjem amblemu (do 1990.) na dnu piše Republica Popular de Angola (Narodna Republika Angola), a zupčanik je zlatne boje. Na amblemu od 1990. pak piše Republica de Angola (Republika Angola) , a zupčanik je srebrene boje.




Post je objavljen 30.12.2021. u 08:12 sati.