Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastava 'Portugalski Mozambik'

Portugalske kolonije smatrane su sastavnim dijelom Portugala i nisu imale vlastite zastave.

Iako je postojao projekt u kojem bi se kolonijama dodijelile prepoznatljive zastave on nikada nije proveden, ali ipak u kolonijama su se vijorile nešto drugačije zastave od nacionalne portugalske.

Mozambik je od 1498. do 1975. bio kolonija Portugala, a zastava Portugalskog Mozambika bila je slična zastavi Portugala, ali s dodatkom grba portugalske istočne Afrike u donjem lijevom kutu.

Štitovi kolonija sastojali su se od dva podštita, grboslovno desni koji je predstavljao Portugal i grboslovno lijevi koji je predstavljao koloniju, a između je bio stilizirani (zeleni) ocean (portugalsko tradicionalno grboslovno more).

Portugalska kraljevska tvrtka (por. Companhia de Mocambique) upravljala je Mozambikom te je i ona imala svoj prepoznatljiv grb.

Prva zastava Mozambika (koja nije bila kolonijalna) je zastava oslobodilačkog pokreta Mozambika 'FRELIMO' (Fronta oslobođenja Mozambika). Ta zastava bila je temelj za buduću zastavu Mozambika.

Izgled zastave je slijedeći: crveni trokut u grboslovno desnoj strani iz kojeg izviru tri grede i dvije trake (zelena, crna, žuta i dvije bijele trake).

Simbolika boja je slijedeća: crveni trokut krv osloboditelja od kolonista, zelena predstavlja zemlju, crna Afriku kao kontinent, bijele trake oko crne grede simboliziraju mir za cijeli kontinent, a žuta predstavlja bogatstvo prirodnih resursa zemlje.

Od 1975. do 1983. borbu za oslobođenje Mozambika vodila fronta FRELIMO koja se sve više okretala marksizmu i komunizmu, pa je zastava izgledala nešto drugačije s novim dodatcima: crni zupčanik u kojem su ukrižene puška (AK-47) i motika iznad knjige (komunistički manifest) s dodatkom crvene zvijezde pet krakova.

Godine 1983. zastava se vraća u stari izgled, ali s dodatkom zupčanika u crveni trokut.

Današnja zastava Mozambika sliči toj zastavi iz 1983., ali je nestao zupčanik kojeg je sada zamijenila velika žuta zvijezda pet krakova preko koje su, a iznad knjige, ostali ukrižene puška i motika koje simboliziraju obranu i rad za Mozambik.

Grb Mozambika usvojen je 1990. i sadrži još više marksističkih simbola, a simbolika je slijedeća: zupčanik predstavlja industriju, ukrižena motika i AK-47 u središtu predstavlja poljoprivredu i obranu zemlje.

Knjiga i izlazeće sunce iza predstavljaju obrazovanje i novi život. Stabljike kukuruza i šećerna trska s obje strane predstavljaju jaku poljoprivredu, a crvena zvijezda iznad predstavlja socijalizam.

Ispod grba je vrpca s nazivom zemlje (Narodna Republika Mozambik).
Post je objavljen 29.12.2021. u 10:17 sati.