Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA POKREĆE POSTUPAK PROTIV POLJSKE

USTAVNI SUD POVRIJEDIO OPĆA NAČELA PRAVA UNIJE




Europska komisija je 22. prosinca odlučila pokrenuti postupak za kršenje prava protiv Poljske zbog ozbiljne zabrinutosti u pogledu poljskog ustavnog suda i njegove nedavne sudske prakse. Komisija smatra da su presude Ustavnog suda od 14. srpnja 2021. i 7. listopada 2021. povrijedile opća načela autonomije, prvenstva, učinkovitosti i jedinstvene primjene prava Unije te obvezujući učinak presuda Suda pravde. Komisija smatra da je ova sudska praksa u suprotnosti s člankom 19. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji koji jamči pravo na učinkovitu sudsku zaštitu. Kao posljedica toga, lišava pojedince pred poljskim sudovima potpunih jamstava navedenih u toj odredbi. Komisija također smatra da Ustavni sud više ne ispunjava zahtjeve neovisnog i nepristranog suda uspostavljenog zakonom, kako to zahtijeva Ugovor. Europska unija je zajednica vrijednosti i prava, a prava Europljana prema Ugovorima moraju biti zaštićena, bez obzira gdje žive u Uniji. Nakon pokretanja ovog postupka za kršenje, Poljska će imati dva mjeseca da odgovori na službenu obavijest.

Komisija razmatra napredak prema viznom reciprocitetu sa Sjedinjenim Državama

Komisija je 22. prosinca izvjestila o napretku od prosinca 2020. prema postizanju potpunog reciprociteta ukidanja viza sa Sjedinjenim Državama. Osigurati da zemlje na popisu EU-a bez viza ukinu vize za građane svih država članica EU temeljno je načelo vizne politike EU-a. Sastanci ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU-a i SAD-a u lipnju i prosincu 2021., kao i određivanje Hrvatske i ulazak u američki program ukidanja viza u rujnu, pokazuju da je kontinuiran diplomatski angažman i podrška državama članicama u ispunjavanju uvjeta pridruživanja SAD-u Program bezviznog režima nastavlja davati rezultate. Poljska je također pristupila Američkom programu za ukidanje viza u studenom 2019. Komisija ostaje predana postizanju punog viznog reciprociteta za sve države članice i radila je sa Sjedinjenim Državama, kao i s Bugarskom, Ciprom i Rumunjskom kako bi im pomogla da ispune zahtjeve Sjedinjenih Država Državni program ukidanja viza. Današnje priopćenje naglašava stalne napore i angažman Komisije u rješavanju trenutačne situacije nereciprociteta, unatoč pandemiji COVID-19. Priopćenje prati političku obvezu izraženu u posljednjoj Komunikaciji iz prosinca 2020. da se do prosinca 2021. izvješćuje Europski parlament i Vijeće o razvoju događaja u ovom području.


EUROPSKA KOMISIJA usvaja model sporazuma za suradnju između Frontexa i zemalja koje nisu članice EU-a

Komisija je 21. prosinca usvojila dva modela sporazuma i radnih aranžmana za suradnju na upravljanju granicama između Frontexa i partnera izvan Europske unije. Model za sporazume o statusu omogućuje raspoređivanje Frontexovih timova za upravljanje granicom na partnere izvan EU-a, posebice u susjedne zemlje, kao i u druge zemlje podrijetla ili tranzita. Model radnih aranžmana postavlja okvir za operativnu suradnju između Frontexa i tijela za upravljanje granicama u partnerskim zemljama. Komisija je pregovarala o statusnim sporazumima s 5 susjednih zemalja (od kojih su 3 na snazi), a Frontex trenutno ima radne aranžmane s 18 partnera. Trenutna Uredba o europskoj graničnoj i obalnoj straži zahtijeva da se budući sporazumi o statusu i radni aranžmani temelje na tim modelima. U skladu s pristupom utvrđenim u Novom paktu o migracijama i azilu i u Schengenskoj strategiji, sveobuhvatn,ai obostrano korisna i prilagođena partnerstva doprinose jačanju suradnje u upravljanju granicama, sastavnoj komponenti europskog integriranog upravljanja granicom.


TRANŠA NextGenerationEU, REACT-EU ŠPANJOLSKOJ

EUROPSKA KOMISIJA je odobrila 354,8 milijuna eura u okviru tranše REACT-EU za 2022. kako bi podržala oporavak i utrla put digitalnoj i zelenoj tranziciji Španjolske za odgovor na krizu i popravak
Ova potpora bit će kanalizirana kroz pet operativnih programa (OP) Europskog fonda za regionalni razvoj. Ovi resursi se zbrajaju s potporom koja je već pružena s dodjelom REACT-EU za 2021. u španjolskim programima.
U Andaluziji će se s dodatnih 191,4 milijuna eura financirati izgradnja i obnova bolnica i škola. Štoviše, regija će sredstva koristiti za digitalizaciju javnih zdravstvenih usluga, pomoć malim i srednjim poduzećima u ublažavanju utjecaja krize, te za poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljive energije, potporu održivoj mobilnosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova.



Balearski otoci

Na Balearskim otocima dodatni iznos od 28,2 milijuna eura dodijeljen je za jačanje potpore borbi protiv koronavirusa kroz nabavu medicinskog, farmaceutskog i istraživačkog materijala. Također će podržati obrtni kapital najugroženijih malih i srednjih poduzeća, održivu mobilnost i poboljšanje instalacija i opreme u školama, domovima zdravlja i bolnicama.

U Galiciji autonomnoj zajednici Španjolske smještenoj na na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka, na obali Atlantskog oceana 44,4 milijuna eura upotrijebiti će se za jačanje financiranja istraživanja i razvoja u zdravstvu, tretmanu zdravstvenog otpada i e-zdravstvu. Sredstva će se koristiti za digitalizaciju javnog sektora i malih i srednjih poduzeća, kao i za osiguravanje obrtnih sredstava za mala i srednja poduzeća u sektorima s velikim potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta, te za inovacije u šumarstvu, održivoj gradnji i prevenciji požara, među ostalim sektorima.


Španjolska je suverena država, službeno Kraljevina Španjolska, po ustavnom uređenju parlamentarna monarhija. Članica je EU od 1986. godine. Zauzima veći dio Pirenejskog poluotoka. Ima 47 milijuna stanovnika.

U La Rioji, španjolskoj autonomnoj zajednici na sjeveru Španjolske, dodatnih 5,8 milijuna eura nastavit će se podržavati nabava proizvoda i usluga za zdravstvene usluge, kao što su medicinski, farmaceutski i istraživački materijali. Osim toga, sredstva će se koristiti za poboljšanje energetske učinkovitosti u javnim i privatnim zgradama, kao i za digitalizaciju i obnovu bolnica i škola.

U Madridu će dodatna izdvajanja od 85 milijuna eura ojačati kupnju zaštitne opreme u zdravstvenom sektoru, povećati kapacitete za testiranje i financirati osoblje potrebno za odgovor na krizu. Nadalje, Španjolska će sredstva koristiti za povećanje proizvodnje obnovljive energije u regiji i poboljšanje javne infrastrukture, kao što je zgrada bolnice 12 de Octubre.

Kao dio NextGenerationEU, REACT-EU osigurava dodatak od 50,6 milijardi eura (u tekućim cijenama) za programe kohezijske politike tijekom 2021. i 2022. Ta bi se dodatna sredstva trebala koristiti za projekte koji potiču kapacitete za sanaciju kriza u kontekstu pandemije koronavirusa, kao i ulaganja u operacije koje pridonose pripremi zelenog, digitalnog i otpornog oporavka gospodarstva.


Post je objavljen 28.12.2021. u 10:52 sati.