Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Njemačka Tanganjika zastava – (Njemačka Istočna Afrika GEA)

Prostor (područje) oko afričkih Velikih jezera (Malawy, Tanganyika, Kiwi, Victoria, Edward i Albert) geografsko je područje današnje Tanzanije, Ruande i Burundija.

To je u prošlosti bila Njemačka Istočna Afrika (GEA), njemačka kolonija kojom je pod protektoratom upravljala Njemačka istočno afrička tvrtka (Deutsch-Ostafrikanische Gesellschaft ) DOAG.

Kasnih 1880. Njemačka carska vojska zauzela je to područje i proglasila ga kolonijom Tanganyika.

Tijekom Prvog svjetskog rata, njemačka carska vojska poražena je na tlu Afrike, pa je Tanganyika došla pod okupaciju Britanske vojske, a mali dio nazvan Kionga trokut (nje. Kionga-Dreieck, por. Triangulo de Quionga) okupirala je portugalska vojska iz Mozambika.

Prva zastava Tanganyike bila je zastava 'Južni križ', zastava s crnim teutonskim križem gdje je gornje grboslovno desno polje crveno s pet bijelih zvijezdica u konstalaciji Južnog križa.

Njemačka kolonijalna zastava bila je trobojnica (crno-bijelo-crveno) u čijem središtu se nalazi crveni štit na kojem je srebrena glava lava.

Današnja zastava Tanzanije usvojena je 30. lipnja 1964., a sastoji se od kose crne trake obrubljene žutom bojom koja dijeli zastavu na trokute zeleni i plavi.

Zelena boja predstavlja vegetaciju, žuta rudna bogatstva, crna domorodački Svahili narod, a plava jezera, rijeke i Indijski ocean.




Post je objavljen 28.12.2021. u 09:27 sati.