Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Benkovski slap – skriveni vodeni dragulj

Istočno od naselja Pićan, u podnožju brda je zaseok Most Pićan. U zaseoku se nalazi raskršće cesta D64 (Rogovići pored Pazina – Vozilići) i Ž5079 (Žminj - Most Pićan).



Na samom raskršću se nalazi šljunčano proširenje koje služi kao parkiralište. Na njemu smo parkirali auto i krenuli na kratku šetnju.



Cestom D64 smo išli prema zapadu, preko mosta koji premošćuje Grajanski potok, sve do prvog obližnjeg raskršća na kojem se nalazi kapelica.



Na raskršću smo skrenuli desno, a nakon 150 metara smo opet skrenuli desno te napustili cestu.



Nastavili smo uz rub polja te došli do šumskog puteljka s koji vodi do raskršća puteljaka. Na raskršću smo skrenuli lijevo.



Ubrzo smo stigli do račvanja na kojem je lijevi puteljak markiran zelenom oznakom.



Mi smo nastavili desnim puteljkom te ubrzo došli do litice s koje se pruža lijep pogled na Benkovski slap koji pada s visine od trideset do četrdeset metara (jedan od najviših u Istri) u kanjon Grajanskog potoka. Benkovski slap je dobio ime po zaseoku Benkovići koji se nalazi nekoliko kilometara nizvodno.



Vratili smo se nazad sve do raskršća puteljaka na kojem smo nastavili ravno te stigli do Grajanskog potoka, nekoliko metara uzvodno od vrha Benkovskog slapa.



Prešli smo preko potoka i nastavili stazom prema jugu.



Ubrzo smo stigli do kamenog stupa i ceste D64. Skrenuli smo desno i stigli do raskršća cesta D64 i Ž5079 te šljunčanog proširenja.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 1,00 km.



Post je objavljen 27.12.2021. u 19:49 sati.