Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Fritule


Fritule pod šterikom

Na Badnje veće u kuhinji i dnevnom je bilo toplo. Vatra je pucketala. Na stolu je izgarala mirisna svijeća otpuštajući ugodu cimeta. U mom zaleđu, na par metara udaljenosti, ON je čitao knjigu. Stari je, za stolom uz šteriku, ispunjavao križaljku. Pjevušila sam Grašinu "sve bi da, da za nju, jednu malu fritulu". I ko pokvarena ploča stalno sam iznova ponavljala i ponavljala iste stihove. Uz pokoji plesni pokret.

Dok sam pripremala smjesu za fritule sve je mirisalo na citruse. Miješajući sastojke naprosto sam znala da će bit više nego dobre. Tijesto se tri puta dizalo. A onda sam ih pekla gotovo sat vremena. Zamamni miris se širio prostorom i miješao s drvom masline koji je izgarao u peči. Dvije velike zdjele krasnih okruglića se bile pune.

Nakon šta smo večerali, fritule su zaposjele stol. Oboje mojih mušketira su smazali pozamašnu količinu. ON se jasno i glasno izjasnio, najbolje su do sada. Stari ni zuc. Al bilo je evidentno da je guštao. Poslije se nas dvoje zavalili na kauč, a Stari se vratio križaljkama. Nakon dobrih sat vremena okrenuo se zagonetno prema meni.

Reci, kažem mu.
Ma znaš šta, ovo su bile najbolje fritule koje sam ikad pojeo. Jesu li one možda iz smrznutog programa? Ili ti ih dala Marija? /Marija je njegova sestra udaljena 20 kilometara od nas/.
Ja ga gledam, bečim oči i pitam. Kako to misliš smrznuti program? Ili da mi ih je dodala teta Maro? Pa ja ih ispred tebe pekla sat vremena.
A ne znam, nekako su jako lijepe, mekane, ukusne.
Alooooo, jel to znači da ja to ne znam napraviti?
Ma neee. Samo ja nisam vidio da si ti to uopće pekla pa sam mislio....

Večeras nisam upalila peć. Samo halogenku na jednu spiralu.
Stari se netom vratio s kratke šetnje cestom i došao u dnevni.
Brrrr....hladno je, zašto nisi upalila vatru?
E, pa ovo ti je smrznuti program za danas.:-)

I tako, u našu svakodnevicu se uvukao novi termin. Miješamo ga, ko vegetu, u svim verbalnim kombinacijama. Smrznuti program.
Valjda stanje neće ić na gore.


Post je objavljen 27.12.2021. u 18:26 sati.