Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Kako je Grinch pokušao ukrast BožićCesta u izgradnji


Rješenje problema sa strujom


Rješenje problema sa strujom

Srijeda, četvrtak, petak bez struje. Sve dalje je povremeno dolazila i odlazila. Treperava i nikakva. Bez upotrebne vrijednosti. Upozoreni smo, ne uključivat potrošače. Mobiteli su bili mrtvi, frižideri ne rade, nema rasvjete, televizije, telefona, interneta, tople vode u bojleru....Na tren sam zaista zakomila. Božić nije svaki dan. Sve šta sam planirala u trenu je palo u vodu.

Onda je krenulo moje spasonosno resetiranje. Znam šta sve nemam. Al šta imam?
Imam peć na drva. Ona je za grijanje. Imam špaher na plin. Imam kamin. Škrovada je isključena, al kuhanje nije. Pa je skuhana bajadera postala torta. Pokušaj pečenja biskvita za pravu tortu je ostao komičan. Jer struja je radila ko žmigavac od auta. Taj biskvit sam, uz kremu, prezentirala ko lava cake. Na oduševljenje Starog. Kojem je jedino važno da ono šta jede bude mekano. I oduševljenje ovog Mog. Jer, ne rodilo šta od slatkog ne voli. Bakalar se skuhao. Taj bjankinjo je bio za čistu peticu. Fritule su bile najbolje ikad napravljene. Liker od gorkih naranči i obilato nagratana zdrava debelokorasta naranča i limun dali su poseban šmek. Četiri preostale šterike sam pažljivo dozirala. Vodu za kupanje smo grijali pa se zalivali po starinski. U prehladnom banju di je izlazila para iz usta. Ali mnogi se kupaju u ledom okovanoj vodi. Kažu, zbog zdravlja. Pa sam i ja naše dane promovirala kao wellness program.

Ničega nam nije falilo. Ništa nije bilo kako sam planirala, al možda mi je Nebo namjerno poslalo Grincha da izbije iz glave moj perfekcionizam i stalnu potrebu da sve imam pod kontrolom i nadzorom. Pri tome mislim na nas troje u suživotu Vale.

Strojevi na cesti su zastali dva dana pa smo prošetali trasom. Vidjeli gdje je došlo do prekida. I kako su meštri, sa gotovo 500 metara nadzemnog kabela, riješili problem. Da nam struja ipak dođe. Hvala im. Hvala svima vama koji ste mi na blogu ostavili divne božićne čestitke. Hvala meci na divnom postu. Hvala na pokušaju da nam s agregatom riješite struju. Njegova nabava nama ne predstavlja nikakav problem. Ni izdatak. Jednostavno, kao većina ljudi, računamo da će svaki problem biti riješen preko noći. Takvi smo.

Svašta je Grinch pokušavao ovog Božića. Al, bez ispaljenog metka, protjeran je da mu se svaki trag zamete. Jer Svjetlo je uvijek jače od Mraka.

Svima, još jedan put, od srca želim sretan Božić.
Post je objavljen 26.12.2021. u 10:46 sati.