Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastava samoproglašene Ambazonije – Amba Land (Južni Kamerun)

Ambazonia, službeno Savezna Republika Ambazonia, (Amba Land) je samoproglašena država u zapadnoj Africi.

To je područje sjeverozapadne i jugozapadne zemljopisne regije u Kamerunu, dio zemlje povijesno poznat kao Južni Kamerun.

Do danas nijedna zemlja nije službeno priznala neovisnost Ambazonije, a trenutno je u tijeku oružani sukob između ambazonskih separatista i kamerunske vojske poznat kao Anglofonska kriza.

Do 1961. to je bila britanska kolonija, Južni Kamerun, dok je ostatak Kameruna bio francuska kolonija, Francuski Kamerun.

Nakon proglašenja neovisnosti proveden je referendum na kojem su birači u Južnom Kamerunu odlučili pridružiti se Kamerunu kao konstitutivna država savezne (federalne) republike.

No, s vremenom se moć središnje (federalne) vlade, kojom su dominirali frankofoni, proširila na račun autonomije Ambazonije.

Stanovnici Ambazonije identificiraju se kao Anglofoni i zamjeraju kamerunskoj vladi eliminaciju anglofonske (autonomne) pravne, administrativne, obrazovne i kulturne institucije.

Nacionalna zastava Ambazonije je zastava dizajnirana i usvojena od strane Nacionalnog vijeća Južnog Kameruna 1999., a od tada su je univerzalno prihvatili ambazonski separatistički pokreti.

Boje u zastavi Ambazonije su: plava, bijela, zelena i žuta (zlatna), a simbolički let bijelog goluba predstavlja slobodu.

Plava boja simbolizira demokraciju i vladavinu prava, ali i rast i razvoj te vjeru u Boga.

Bijela boja simbolizira čistoću, transparentnost, odgovornost u životu i upravljanju, te netoleranciju na prosječnost i korupciju.

Golub je zapravo načelo Boga, mira i spokoja, a zeleno lišće u njegovom kljunu pak simbolizira istinu i pravdu, obećanje mira, prosperiteta, produktivnosti i uspjeha.

Žute (13 zvjezdica) zvjezdice predstavljaju 13 županija (okruga) Ambazonije (zapravo žuta boja simbolizira ravnomjeran razvoj, jednakost i ravnopravnost među županijama).
Post je objavljen 26.12.2021. u 10:22 sati.