Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/litterula

Marketing

Žive jaslice

Na mrežnoj stranici sisačke katedralne župe Uzvišenja Sv. Križa tražim jutros informaciju hoće li i ove godine, kao što je bilo prijašnjih godina, biti održano uprizorenje Isusova rođenja ispred katerale. Ništa ne piše u župnom listiću. No pronašla sam podatak da su scenski prikaz Isusova rođenja, poznatiji pod nazivom žive jaslice, ispred katedrale 26. prosinca 2019. god., na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, izveli članovi dramske skupine iz župe Petrijanec iz Varaždinske biskupije.
Nisam išla pogledati taj prikaz, ali sam prije nekoliko godina pogledala žive jaslice ispred sisačke katedrale u domaćoj izvedbi, pa sam, budući da mi je moja draga kamedija uvijek pri ruci i još uvijek dobro funkcionira, uspjela snimiti i nekoliko fotografija.

Taj scenski prikaz Isusova rođenja bio je održan na Arheološkom lokalitetu poznatom pod imenom Siscia in situ koji se nalazi ispred sisačke Katedrale. To je jugozapadni bedem rimske Sisciae s kulom s kraja 2. do početka 3. stoljeća i ostaci horreuma tj. žitnice sagrađene na početku 4. stoljeća.


Sisačka katedrala se nalazi na mjestu na kojem je crkva postojala još od ranih kršćanskih vremena, a Bulom pape Benedikta XVI. o ponovnoj uspostavi Sisačke biskupije, 2009. godine župna crkva Uzvišenja Sv. Križa uzdignuta je na čast katedrale. Katedrala je zaštićeno kulturno dobro te se smatra najznačajnijim sakralnim spomenikom grada Siska. U razornom potresu 29. prosinca 2020. unutrašnjost katedrale bila je teško oštećena, zvonik se pomaknuo za 30 cm i odvojio od katedrale, a potpuno su bile uništene i orgulje. Žbuka sa zvonika pala je na crkvu i uništila krovište, a u unutrašnjosti katedrale otpala je žbuka sa svoda.


Nisam već dugo bila u gradu pa ne znam u kojoj fazi je obnova katedrale, no sigurna sam da će sve biti u potpunosti obnovljeno i da će se pred našom katedralom i ubuduće svake godine održavati žive jaslice i uljepšavati nam Božić.
A naš biskup sisački, mons. Vlado Košić, u svojoj božićnoj čestitki svima nam poručuje:
Neka nas Gospodin pogleda ovog Božića!
Neka nam donese mir u naša nemirna srca!
Neka našu krhkost podupre svojom jakošću!
Neka nas izbavi od besmisla i besplodnog jadikovanja!
Neka nam učvrsti korake i ispuni ih nadom!
Neka je svima blagoslovljen Božić, blagdan susreta Boga i čovjeka, blagdan Božje nježnosti i Božje ljubavi!
Sretan Božić svima!


Post je objavljen 23.12.2021. u 23:36 sati.