Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/litterula

Marketing

Dioklecijanova palača

Naša zagorska osnovna škola godinama je njegovala prijateljstvo s jednom osnovnom školom na Korčuli. To je funkcioniralo tako da su svake godine naši učenici osmih razreda boravili nekoliko dana kod obitelji njihovih učenika osmih razreda i obrnuto, njihovi učenici osmih razreda dolazili su svake godine na nekoliko dana k nama u Zagorje.
Pa je tako i moj osmi razred došao jedne godine na red za putovanje na Korčulu. Ne sjećam se više baš svih detalja s tog putovanja, sjećam se da je bilo lijepo i veselo, putovali smo vlakom do Splita pa onda na brod za Korčulu.
A dok smo čekali da dođe vrijeme za ukrcaj na brod prošetali smo se po splitskoj rivi i razgledali Dioklecijanovu palaču, predivan antički spomenik, nacionalno i svjetsko dobro.

foto: internet

Zajedno s kasnijom srednjovjekovnom dogradnjom palača je vrijedan arheološki i povijesno-umjetnički kompleks pa je 1979. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
Ta šetnja po centru Splita i razgledavanje palače ostalo mi je u najljepšem sjećanju, i danas vidim peristil, sfinge, Dioklecijanov mauzolej tj. katedralu, zvonik, hodam kroz podrume...
Stojim pred zlatnim vratima i gledam Meštrovićev spomenik Grguru Ninskom - svi smo ga tada u prolazu uhvatili za izlizani brončani palac i nešto lijepo poželjeli.

foto: internet

A kad sam drugi put bila u Splitu, s mojim đacima vrtlarima na maturalcu, popeli smo se i na Marjan pa gledali odozgo more naše plavo. Bilo je vremena i za prošetat se malo po splitskoj rivi, otić do prokurativa, razgledat izložbu slika jednog poznatog splitskog slikara pa sjest' na terasu jednog lijepog restorana i kušat finu dalmatinsku pašticadu s njokima
A zašto se Litterula baš danas prisjetila cara Dioklecijana i njegove velebne palače?
E pa zato što sam jutros čula da je Gaius Aurelius Valerius Diocletianus rođen u Saloni baš na današnji dan, 22. prosinca 245. godine nove ere.
I reći ću vam na kraju još nešto:
Zagreb je moj rodni grad i volim ga najviše od svega na svijetu.
Al' moram priznati da je Dioklecijanova palača najljepša palača na svijetu!
I grad u kojem ona stoji već više od 1700 godina najljepši je grad na svijetu.
Split!Post je objavljen 22.12.2021. u 20:57 sati.