Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/litterula

Marketing

Štrikanje i heklanje

Kad smo zadnji put VelkaSeka i ja detaljno pospremale mamin stan, u velikoj ladici ispod starog kauča pronašle smo zalihe platna, vune i konca za štrikanje. Bojale smo se da se u to blago ne nasele moljci pa smo sve izvadile, dobro pregledale i složile u ormar. No to je dugi niz godina stajalo i čekalo da dođe na red za šivanje i štrikanje pa bi te zalihe trebalo što prije potrošiti. Šnajderaj sad ne grijem pa će šivanje - sašit ću navlake za stolice i jastuke i slični kućni tekstil - na red doći na proljeće. Stoga ovih dana, dok odmaram oči od ekrana laptopa i mobitela, pokušavam opet malo štrikati. Istina, boli me desni mezimac i malo se ukočio i savinuo, al dobro ću ga sada istrljat tinkturom od ružmarina pa se nadam da me neće boljeti dok štrikam.


Jedan dio spremljene vune i konca već sam utrošila - naštrikala sam nekoliko prekrivača, dekica, šalova i pelerina. No ostalo mi je još dosta konca i malo vune; od toga ću naštrikat ili naheklat još nekoliko šalova i dekica na pruge - nekome će već poslužiti. Sav preostali konac i vunu razvrstala sam po debljini i po boji i složila u plastične kutije za kolače i dobro ih zatvorila. Nek još malo pričekaju da dođu na red. Sve ostatke konca potrošim na heklanje šarenih podmetača za tanjure i čaše te hvatačica za suđe.


Dio toga kaj sam do sad naštrikala i naheklala podijelile smo prošle godine prijateljicama i susjedama, a kad budu gotovi dobit će i ove nove šalove - sve su blizu penziji i bole ih zglobovi pa nek si malo zamotaju ramena i križa ili pokriju koljena.


Neki dan sam započela štrikati ovaj svijetloplavi šal: izaberem neku širinu, npr. 80 cm, naštrikam probu od 10 očica, izmjerim kolko je to centimetara pa izračunam kolko očica treba za 80 cm i nametnem toliko početnih očica.


Izaberem uzorak i štrikam u duljinu toliko koliko ima konca. Ovaj šal će imati svjetlije i tamnije pruge, širine oko 10 cm. Svaka vesta, prsluk, dekica ili šal koji sam do sad naštrikala je unikat. I po materijalu i po bojama i po uzorcima. Nikad ne ponavljam naštrikano. Sve zapisujem i spremam izračune, ali oni mi služe samo kao pomoćne informacije za novi izračun. Dakle, i ovaj svijetloplavi šal bit će jedinstven kao i sve ostalo što sam ikad naštrikala.
A dok sjedim u fotelji i prtljam s iglama, slušam lijepu glazbu - dobila sam od sv. Nike mali čitač cd-a pa su sad na redu stari spremljeni cd-i: preslušavam ih da se prisjetim što sam sve u zadnjih dvadesetak godina spržila.
No dosta brbljanja! Igle u ruke i - štrikaj!


Post je objavljen 16.12.2021. u 10:10 sati.