Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

REVIZIJA ZAKONA O INFORMACIJAMA O HRANI POTROŠAČA


STRATEGIJA OD FARME DO VILICE ZA BORBU PROTIV RAKA




U okviru Europskog zelenog plana, koji je vezan za klimatske promjene i teži zelenoj preobrazbi u kojoj se trebaju smanjiti emisije štetnih plinova do 2030. za barem 55 posto u odnosu na razinu od 1990. Europska komisija ponudila je Strategiju od Farme do vilice kojom se velika pažnja posvećuje hrani kojom se ulazi u Europsku strategiju za borbu protiv bolesti raka.
U dnevnim novostima 14. prosinca Komisija je objavila priopćenje u kojem se kaže da Komisija pokreće javne konzultacije za reviziju informacija o hrani za potrošače.
Strategija od farme do vilice, Farm to Fork Strategy ,u središtu je europskog zelenog dogovora s ciljem da prehrambeni sustavi budu pravedni, zdravi i ekološki prihvatljivi. Strategija od farme do vilice ima za cilj ubrzati prijelaz na održivi prehrambeni sustav koji bi trebao, kaže Komisija ,imati 1.neutralan ili pozitivan utjecaj na okoliš, 2. pomoći u ublažavanju klimatskih promjena i prilagođavanju njihovim utjecajima, 3.preokrenuti gubitak biološke raznolikosti, 4. osigurati sigurnost hrane, prehranu i javno zdravlje, osiguravajući da svi imaju pristup dovoljnoj, sigurnoj, hranjivoj, održivoj hrani 5.očuvati pristupačnost hrane uz generiranje pravednijeg gospodarskog povrata, poticanje konkurentnosti sektora opskrbe EU-a i promicanje pravedne trgovine.

OBJAVLJUJEM PRIOPĆENJE EUROPSKE KOMISIJE:

Kao dio svoje strategije od farme do vilice i europskog plana za borbu protiv raka, Komisija pokreće javno savjetovanje o reviziji zakona o informacijama o hrani potrošača (FIC). Cilj je revidirati zakonodavstvo EU-a i do kraja 2022. godine podnijeti zakonski prijedlog Europskom parlamentu i državama članicama. Četiri područja na koja se revizija odnosi su označavanje ishrane na prednjoj strani pakiranja odnosno profiliranje hranjivih tvari, označavanje porijekla, označavanje datuma i označavanje alkoholnih pića.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je: “Uloga potrošača i izbori koje oni donose ključni su u katalizaciji prijelaza na zdravije i održivije prehrambene proizvode. Što je jasnije označavanje, lakše je osnažiti potrošače da donose informirane, zdrave i održive izbore hrane, što je cilj u srži naše strategije od farme do vilice i europskog plana za borbu protiv raka. Jasnije označavanje je također ono što će nam pomoći da smanjimo bacanje hrane i ojačamo održivost prehrambenog lanca. Potrošači već dugi niz godina traže jasne i potpune informacije o hrani koju kupuju, uključujući i kada je u pitanju njezino podrijetlo. Pozivam na široko sudjelovanje u ovom savjetovanju kako bi nas podržali da predstavimo što ambiciozniji prijedlog i oblikujemo održivi prehrambeni sustav koji radi za proizvođače i potrošače. Naš cilj je osigurati da građani uvijek budu na prvom mjestu.” Očekuje se da će javno savjetovanje koje će trajati 12 tjedana, do 7. ožujka 2022., prikupiti mišljenja kako šire javnosti, tako i stručnih i neprofesionalnih dionika. To će pridonijeti dokazima koji će podržati procjenu učinka za reviziju Uredbe FIC-a. Već su predviđene dodatne aktivnosti savjetovanja, uključujući ciljane ankete i intervjue s organizacijama dionika i tijelima država članica, kako bi se prikupile detaljnije i tehničke informacije

Za sudjelovanje u reviziji link:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12749-Food-labelling-revision-of-rules-on-information-provided-to-consumers/public-consultation_en

Označavanje hrane – revizija pravila o informacijama koje se pružaju potrošačima




Post je objavljen 15.12.2021. u 11:00 sati.