Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

Christian Schmidt OSUĐUJE KRŠENJE OKVIRNOG SPORAZUMA ZA MIR U Bosni i Hercegovini



DIJALOG IMA PREDNOST NAD SVAKIM DRUGIM OBLIKOM DJELOVANJA

Snažno osuđujem akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak, 10.12.2021. Usvojeni zaključci obvezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana prijetnja su stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske. Čelništvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog. To je bit demokracije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionirale u interesu svih građana. Pozivam na puno poštovanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovoga okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke.Građani Bosne i Hercegovine žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja„izjava je visokoga predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini koju je u obliku priopćenja objavio njegov ured 13. prosinca 2021.





Christian Schmidt

RADI NADILAŽENJA POLITIČKE I EKONOMSKE KRIZE SCHMIDT U LONDONU
Kako je u svom inauguracijskom govoru pri preuzimanju dužnost najavio Cristian Schmid, on će putovati i razgovarati sa svima koji su po političkim pozicijama u mogućnosti pružiti svaku vrstu pomoći Bosni i Hercegovini koja bi postala politički stabilna a ekonomski jača i njeni građani materijalno neovisniji. Tako je visoki predstavnik Europske unije za BiH 3. prosinca boravio u Londonu. Tijekom posjeta Londonu, visoki predstavnik je razgovarao s ministricom za Europu i Ameriku Wendy Morton, savjetnikom britanskoga premijera za međunarodne poslove i zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Davidom Quarreyem, te s ministrom za oružane snage Jamesom Heappeyjem. Sastao se sa članovima višestranačke parlamentarne skupine za Bosnu i Hercegovinu, čiji je cilj jačanje odnosa i suradnje između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.
Nadilaženje političke krize u Bosni i Hercegovini prijeko je potrebno kako bi ova zemlja preusmjerila svoj fokus na ozbiljne socioekonomske izazove s kojima se njeni građani suočavaju, a ti izazovi predstavljaju teškoće za sve i potiču odlazak talentiranih mladih ljudi“ rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt tijekom razgovora u Londonu s britanskom državnom tajnicom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj, Elizabeth Truss.
Visoki predstavnik Schmidt je tijekom razgovora s državnom tajnicom Truss rekao da je dugogodišnja potpora Velike Britanije Bosni i Hercegovini i Daytonskom mirovnom sporazumu nezamjenjiv element u očuvanju mira i da angažman Velike Britanije i dalje ima značajnu ulogu u pogledu ekonomskog oporavka zemlje. Visoki predstavnik za BiH je predložio je da se napori fokusiraju na ekonomsku suradnju s Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu, posebno mlađim generacijama, kako bi se nadišli stari segregacijski narativi.
Visoki predstavnik izrazio je uvjerenje da će revitaliziran i fokusiran pristup međunarodne zajednice rezultirati time da Bosna i Hercegovina brzo postane „mirna, stabilna država koja je nepovratno na putu europske integracije.“ MZZ


PLENKOVIĆ U BOSNI I HERCEGOVINI
Premijer RH Andrej Plenković boravio je 13. prosinca u Sarajevu te izrazio spremnost Hrvatske na povećanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene, rješavanje svih infrastrukturnih pitanja, kvalitetniju prometnu povezanosti i jačanje suradnje u području energetike. Rekao je da Hrvatska želi da institucije u BiH budu funkcionalne te da su svi u njima zastupljeni na kvalitetan način jer samo tako donose i prijedloge zakona, proračun i ostale programe važne za građane BiH.mzz





Post je objavljen 14.12.2021. u 12:36 sati.