Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VIJEĆE EU DONIJELO UREDBU O AZILU






ZA ZAJEDNIČKI EUROPSKI AZIL

U sklopu prijedloga o paktu o migracijama i azilu iz rujna 2020. Europska komisija zadržala je svoj prijedlog uredbe o Agenciji EU-a za azil iz 2016. te su ponovno pokrenute rasprave o njemu. Predsjedništvo Vijeća i Europski parlament postigli su privremeni dogovor 29. lipnja 2021. Parlament je formalno donio uredbu 11. studenoga 2021.
A Vijeće EU je 9.prosinca, pod predsjedanjem Republike Slovenije, donijelo uredbu o uspostavi Agencije EU-a za azil. Uredbom se nastoji poboljšati primjena politike azila u EU-u pretvaranjem trenutačnog Europskog potpornog ureda za azil (EASO) u punopravnu agenciju. Ta će agencija biti zadužena za poboljšanje funkcioniranja zajedničkog europskog sustava azila tako što će pružati pojačanu operativnu i tehničku pomoć državama članicama i doprinijeti većoj konvergenciji u procjeni zahtjevâ za međunarodnu zaštitu.



Aleš Hojs, slovenski ministar unutarnjih poslova

„Punopravna agencija EU-a za azil važan je korak u izgradnji naše zajedničke politike azila EU-a. Ta će agencija moći pružiti brzu i konkretnu potporu državama članicama kad god je to potrebno. Doprinijet će i našoj suradnji s trećim zemljama, što će na vrlo konkretan način pokazati snagu našeg zajedničkog djelovanja „ – izjavio je Aleš Hojs, slovenski ministar unutarnjih poslova
Uredbom o Agenciji EU-a za azil jača se trenutačni mandat EASO-a i olakšava upućivanje stručnjaka u države članice koje su zatražile operativnu potporu. Novim zakonodavstvom povećava se potpora koju će agencija pružati suradnji među državama članicama i s trećim zemljama, čime se ujedno doprinosi solidarnosti među državama članicama i cjelokupnoj vanjskoj dimenziji EU-a. U obzir se uzima i činjenica da su u tijeku rasprave o novom paktu o migracijama i azilu te se odgađa početak primjene mehanizma praćenja.


Post je objavljen 12.12.2021. u 05:51 sati.