Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fragmenti2

Marketing

3u1











E, sad vi vidite naslov, pa ove slike, i onda mislite kako je to poruka da odmah treba pojesti tri komada. Prvo ova dva, pa onda još i booster dozu.
Mislim... nije da ne može, ali nije ovdje riječ o cjepivima (a koliko je tko pojeo, o tome vam svakako ne bih pričala :P), nego o jednoj drugoj vrsti liječenja :O





Legenda kaže kako je bilo jedno lijepo i mlado djevojče koje je imalo punu vreću zlatnih jabuka čiji je sjaj polako počeo nestajati, pa se ona domislila iskoristiti ih prije no potpuno iščezne. Alzo, jabuke su se već malo smežurale, pa je lijepo, mlado i pametno djevojče pohitalo i ogulilo ih...a onda se mislilo, mislilo i mislilo (kao prof. Baltazar) što dalje, sve dok se nije smislilo da bi se jabuke moglo pomiješati i s nešto oraha, a bome i s nešto jaja, jer su one dvije lude, i jedine preostale kokoške nastavile nesti k'o usred ljeta... Složenim matematičkim operacijama, lijepo, mlado i pametno djevojče došlo je do broja od 60 kom. jaja s kojima mjesečno raspolaže... i te brojke se malo prestrašila...
I tako... pred novom prijetećom opasnosti u vidu smežuranih jaja i užeglih oraha, brzom reakcijom (u trajanju od svega tri dana) djevojče je uspjelo spriječiti katastrofu ovom kreacijom 3u1- baklava/štrudla od jabuka/neimenovani biskvit-kolač.


Recept:

Dakle, prvo i osnovno što vam je za ovaj recept potrebno je to da je nešto slično već netko drugi napravio... vi to onda vidite, malo prepravite i kažete kako je ideja vaša. Pošto sam ja to već napravila, vi sada ne morate, nego samo ovaj moj recept malo prepravite... recimo, dodajte žličicu šećera manje ili više, i to je to što se tiče ove najvažnije stavke.
Sad idemo dalje...

Za desert 3u1 potrebno vam je:

- 1,5 kg jabuka
- 400 g oraha
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 vanilija
- 200 g maslaca
- 60 ml ulja
- 500 g listova za baklavu ili savijaču

Sirup od šećera i vode:
- 900 ml vode
- 700 g šećera
- 2 vanilije

Drugo po redu najbitnije za ovaj recept je na vrijeme skuhan sirup. Sirup mora mora potpuno ohladiti prije nego se njime baklava... štoliveć zalije, tako da ga je najbolje skuhati večer prije no što ćete raditi kolač... Imat će više nego dovoljno vremena da se ohladi, a ujedno se vi drugi dan nećete moći predomisliti u vezi izrade kolača, jer ne možete dopustiti da već pripremljeni sirup propadne rolleyes


Treće bitno od najbitnijeg je da baklavu... štoliveć radite s maslacem. Ako pokušate biti štedljivi pa upotrijebite margarin ili samo ulje, lako je moguće da nećete biti zadovoljni okusom.

E tako... a sad radimo nadjev:

Jabuke ogulite i naribajte i odložite ih sa strane. Bjelanjke odvojite od žutanjaka i istucite ih mikserom u čvrsti snijeg. Nastavite miješati postupno dodajući žlicu po žlicu šećera i vanilin šećer, a kad sav šećer potrošite, brzinu miksera smanjite na najmanju pa u snijeg dodajte jedan po jedan žutanjak, miješajući lagano iza svakoga. U gotovu smjesu od jaja dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve sjedinite lagano miješajući kuhačom. U tu smjesu, ponovno lagano kuhačom, umiješajte jabuke a zatim i orahe koje ste prethodno samljeli... po mogućnosti malo grublje, da se 'osjete pod zubom'.

Maslac i ulje rastopite pa premažite dno posude (odgovarat će ona dublja koju ste dobili s pećnicom, a ako niste nikakvu dobili, onda samo potražite najveću koju imate :D) u kojoj će se baklava... štoliveć peći. Zatim razmotajte prvi list za savijaču pa i njega premažite rastopljenim maslacem. Na njega stavite drugi list, također ga premažite a zatim na užu stranu, uz rub, rasporedite 1/6 nadjeva, pa lagano zarolajte/oblikujte štrucu. Sve to ponovite s ostatkom nadjeva i listovima za savijaču dok sve ne potrošite. Štruce zatim poslažite u lim, premažite ih preostalom masnoćom i oštrim nožem izrežite rombove. Pecite na 180°C dok ne porumene - oko sat vremena. Vrući kolač prelijte skuhanim i dobro ohlađenim sirupom (sirup se kuha 10-15 min. na laganoj vatri)


Napomena:

U 500 grama listova za savijaču obično stane 12 komada, dok su oni za baklavu tanji, i njih ima više. Ako ste nekim slučajem sretnik koji je u prilici kupiti takve tanke kore, onda ćete umjesto dva lista slagati tri.. ili koliko ih već dobijete dijeljenjem sa šest.
Eto... brza ja :D

Da, baklavu... štoliveć, prekrijte folijom i u hladnjaku ostavite da se dobro ohladi. Najbolje ponovno preko noći... ako joj to uspije :))














Post je objavljen 06.12.2021. u 14:23 sati.