Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

GRAĐANI SRBIJE U PROTESTU PROTIV ZAKONA O EKSPROPRIJACIJI


RIO TINTO GRUPA ŽELI EKSPLATIRATI LITIJ !

Više ekoloških Udruga u Republici Srbiji organiziralo je blokiranje prometnica, auto cesta i mostova 4. prosinca u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Leskovcu, Šapcu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Kragujevcu i u još četrdesetak manjih i većih općina i gradova u Srbiji u vremenu od 14. 16 sati na koje je izašlo tisuće građana. Povod za protest je Zakon o eksproprijaciji koji je Skupština Srbije nedavno usvojila a kojim se nadležnima daju veće ovlasti u proglašavanju projekata od javnog intersa te oduzimenje zemlje građanima po ubrzanoj proceduri. Neposredan povod izlasku na organizirani protest je plan tvrtke Rio Tinto da u okolici Loznice otvori rudnik litija, s čim je u vezi i Zakon o eksproprijaciji
Strane korporacije uzimaju zemlju i zagađuju okolinu. Saborski zastupnicii izglasali su zakon i sada se očekuju da predsjednik Zakon potpiše, s kojim se građani ne slažu.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić također je izašao na teren I u vrijeme prosvjeda posjetio je selo Gornje Nedeljice u zapadnoj Srbiji, gdje se također planira eksploatiranje rude iz koje se dobiva litij. No već narednog dana nakon protesta građana , prema informacijama Al Jazere, ministar financija Republike Srbije Siniša Mali rekao je da će izmjene Zakon o eksproprijaciji biti preispitane, iako smatra da je Zakon u skladu s Ustavom. U Zakonu je sada naveden rok od pet dana za oduzimanje imovine, no već idućih dana Zakon će biti vraćen na doradu u Skupštinu.
Građani i pravnici izjavljuju da je taj Zakon donijet za potrebe tvrtke Rio Tinto koja želi otvarati rudnik kemijskog spoja litija u okolini Loznice u Zapadnoj Srbiji, ali i na još nekoliko mjesta otvori rudnik litija.
Udruga Ekološki ustanak, posebno traži da javni mediji temi daju više prostora, kako bi saznali što se dešava .
“Nama će biti oduzetno naše pravo na vodu, vazduh i zemlju, ako se ne budemo borili protiv toga. A nemožemo se boriti ako neznamo što se dešava.Tražimo da se otvore javni servisi za struku koja će da nam objasni kakva nam propast sledi” rekao je Nebojša Zelenović koji je istakao da u Jadru neće biti otvoren nikakav rudnik. Na društven mrežama tenisač Đoković kao podršku građanima Srbije napisao je "Čist vazduh, voda i hrana ključevi su zdravlja"

M. Zouhar Zec

Litij se naziva i bijelo zlato jer je neophodan za baterije koje se ugrađuju u električne automobile
.

TKO JE Rio Tinto GRUPA?
Rio Tinto Grupa je anglo-australska multinacionalna i druga najveća svjetska metalska i rudarska korporacija, iza BHP-a, koja proizvodi željeznu rudu, bakar, dijamante, zlato i uran. Tvrtka je osnovana 1873. godine, kada je multinacionalni konzorcij investitora od španjolske vlade kupio kompleks rudnika na Rio Tintu, u Huelvi u Španjolskoj. Od tada, tvrtka je rasla kroz dugi niz spajanja i akvizicija kako bi se svrstala među svjetske lidere u proizvodnji mnogih roba, uključujući aluminij, željeznu rudu, bakar, uran i dijamante. Iako je prvenstveno usmjeren na vađenje minerala, Rio Tinto također ima značajne operacije u rafiniranju, posebno za rafiniranje boksita i željezne rude.Rio Tinto ima zajednička sjedišta u Londonu i Melbourneu .
Rio Tinto je tvrtka s dvostrukom kotacijom kojom trguje i na Londonskoj burzi, gdje je sastavni dio indeksa FTSE 100, na Australskoj burzi vrijednosnih papira, gdje je sastavnica S&P/ASX 200 indeksa. Osim toga, američkim depozitarnim dionicama britanske podružnice Rio Tinta trguje se na burzi u New Yorku, što je uvrštava na ukupno tri glavne burze. Na Forbes Global 2000, Rio Tinto je rangiran kao 114. najveća javna tvrtka na svijetu.

U svibnju 2020., kako bi proširio rudnik Brockman 4, Rio Tinto je srušio svetu špilju u klancu Juukan, Zapadna Australija, koja je imala dokaze o 46.000 godina neprekidne ljudske okupacije i koja se smatrala jedinim kopnenim mjestom u Australiji koje pokazuje znakove stalne ljudske okupacije kroz posljednje ledeno doba. Rio Tinto se kasnije ispričao za prouzročenu nevolju, a izvršni direktor Jean-Sébastien Jacques je nakon toga podnio ostavku.
Rio Tinto je bio široko kritiziran od strane ekoloških skupina, kao i vlade Norveške zbog utjecaja na okoliš njegovih rudarskih aktivnosti: tvrdnje o ozbiljnoj ekološkoj šteti povezane s angažmanom Rio Tinta u rudniku Grasberg u Indoneziji navele su Norveški državni mirovinski fond da isključi Rio Tinto iz svog investicijskog portfelja.
Akademski promatrači također su izrazili zabrinutost u vezi s operacijama Rio Tinta u Papui Novoj Gvineji, za koje tvrde da su bile jedan katalizator separatističke krize u Bougainvilleu. Također je postojala zabrinutost zbog korupcije: u srpnju 2017. Ured za ozbiljne prijevare (SFO) najavio je pokretanje istrage o prijevari i korupciji u poslovnoj praksi tvrtke u Gvineji.
Izvor Wikipedia


Post je objavljen 05.12.2021. u 18:50 sati.