Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Jednokratni fotoaparati

Jednokratni fotoaparati, kako im samo ime kaže, su jeftini plastični "point-and-shoot" fotoaparati za jednokratnu upotrebu napunjeni filmom. Neki od njih čak imaju i ugrađenu bljeskalicu. U ponudi ih imaju svi veći proizvođači fotografskih filmova (Kodak, Fuji...), a iako su prvotno uglavnom bili punjeni kolor filmovima, danas čak postoje i oni punjeni c/b filmom, i posebnim "lomography" filmovima (filmovima koji daju "pomaknute" boje i slične efekte)...

Osim u foto-studijima i sličnim dućanima s foto opremom, može ih se kupiti čak i u nekim većim supermarketima, pa čak i na nekim kioscima.

Iako su takvi jednokratni fotoaparati prvotno zamišljeni kao svojevrsni "fotoaparti za nuždu" kada ništa bolje (pravi fotoaparat, mob s kamerom ili nešto treće) nije pri ruci, a postoji potreba da se nešto snimi, postoje fotografi koji ih ciljano koriste kao sredstvo za svoje umjetničko izražavanje, kao npr. lomografiju, s obzirom da takvi aparati ne daju baš najoštrije fotografije (većina ima plastične leće, tako da slika zna biti mekana, mutnjikava, puna aberacija i odbljesaka).

Međutim, čak se i takvi fotoaparati mogu koristiti više puta, bez obzira što su "jednkoratni". Može ih se (nakon što se ispuca i iz njega izvadi originalni film) ponovo napuniti filmom, jedino što to zna biti malo kompliciranije nego kod "pravog" fotoaparata na film.



Post je objavljen 04.12.2021. u 16:58 sati.