Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastave 'stare' Jugozapadne Afrike – Kaokoland (Kaokoveld)

Kaokoland je bio Jugozapadni Bantustan u jugozapadnoj Africi (današnja Namibija) koji je nekadašnja vlada aparthejda rezervirala kao domovinu za narod OvaHimba.

Kaokoland je utemeljen 1968., a ukinut 1989. i od tada naziv Kaokoland (Kunene) ostaje kao neformalni naziv za geografsko područje današnje Namibije.

Narod Himba dio je Herero naroda koji je ostao izoliran od ostatka Herera u 19. stoljeću. Narod Herero u njemačkoj kolonizaciji drastično je promijenio svoj način života kao i svoju nošnju, ali Himbe su ostali vjerni svojim tradicijama nomadskih i pastoralnih navika.

Posebno su lijepe žene i mala djeca ovog naroda, a ta neobična i upečatljiva ljepota ogleda se u koži (tenu) koja je boje crvenog okera, ali i u njihovim zamršenim frizurama i ručno izrađenim nakitom.

Kaokoland nije razvio posebnu zastavu, ali Himbe ponekad ističu (još i danas) žutu zastavu koja je u donjem dijelu podijeljena kosom bijelom i crnom prugom, a simbolika tih boja ostaje nerazjašnjena.

Naime, Himbe drugačije kategoriziraju boje od nas, pa tako kod njih postoji spektar od pet naziva za boje: serandu (crvena, smeđa, narančasta i žuta), dambu (zelena, crvena, bež i žuta), zuzu (tamne boje poput crne, tamnoplave, tamnocrvene, tamnoljubičaste …), vapa (kombinacije žute i bijele) i buru (kombinacija plave i zelene).




Post je objavljen 04.12.2021. u 15:36 sati.