Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Zagrijavanje u studenom
U ovom mjesecu je sad zbilja postalo studeno i sjetit ću se za zagrijavanje nekih kukaca koji obilježavaju toplija vremena.

Mnoge kukce više ne viđam samo mi pokoja muha želi upasti u toplinu kuće.Snijeg je pao i na vrhove inače toplog Kvarnera, ovo je pogled sa prozora iz stana u Rijeci na Viševicu , najvišu u tzv. Vinodolskim Alpama ali kad dijelom dodiruje Gorski kotar nije ni čudno.


Većina leptira je uginula ali ostavila svoje potomke u kukuljicama i ponovo će nas razveseliti bojama u proljeće. Ovo je ruska medonjica.


Ženka leptira žućka (mužjak je manji i žute boje). Ovaj leptir kao i ljepoliki admiral često negdje prezime i kao odrasli leptiri.


Leptir debeloglavac.


Osim leptira u proljeće obradovati će nas i bumbari, najbolji oprašivači.


Nadam se da se ova pčelica uspjela vratiti u topli pčelinjak, već prije ovog zahlađenja djelovala mi je malo umorno.


Kukci koje manje volimo vidjeti ali ne smetaju nam. Div-osa (Scolia maculata) na cvatu pahuljastog dubačca, ženka može biti duga i do 6 cm a jajašca polaže u ličinke kornjaša, često u jednoroga. Ne trebate se bojati makar su je neki smatrali za uvoznog azijskog stršljena.


Mladi zeleni konjic (Tettigonia viridissimana) na cvijetu jasenka. (Snimljen na Velom vrhu kao i većina ovih kukaca.)


Za enigmate tzv. srdašce u koje treba uvrstiti slova od riječi LASTIN REP kako bi se vodoravno i okomito sa slovima okolo dobile druge poznate riječi i križaljkica za iskusnije gdje treba uvrstiti ove pojmove: - Lik iz serije "Prosjaci i sinovi". -Otočić u cresko-lošinjskom arhipelagu. -Uglednici u osmanskom carstvu. -Lokalni nazivi za centimetar ili novčić od 10 neke valute. -Vokalna izvedba, često u operi (mn.). -Vrst perajara, foka (jedan od njih je i "morski čovik"). -Veliki grad u Turskoj . -Ukrasni vrijedni predmet. , a dva ostala pojma su vrste leptira, jedan sa jednim slovom LJ a drugi i sa dva slova LJ.


Dvije fotke za povećati kako bi se bolje vidjeli detalji. Na jednom se može vidjeti razlika između muhe cvjetarice i ose a na drugom kolaž sa puno vrsta leptira koje privlači i ljubičasto cvijeće.


I malo anagrama uz stihove, znam već tko će ovo lako riješiti.

Na tebe i mene
je TRZALA MALA (L=N)
ali jednom cvitu
više pažnje dala.

Nisam PRETIL
baš sam lijep
reci tko sam
nisi slijep.

NEK LAJE
do volje
i pruži
rogovlje.

Uz neko jače jelo za hladnije dane dobro je uzeti i ovakvu salatu sa vitaminima i mineralima jer treba održavati imunitet. -Lisnata zelena, avokado, masline, maćuhice, pomidori, maslin. ulje...


I krilce jednog leptira okaša.


Dodatak gratis


Za ljubitelje gusjenica (mislim da se radi o nekom budućem leptiru sovici) i meni jedan od najljepših leptira, prugasto jedarce.
Post je objavljen 25.11.2021. u 16:40 sati.