Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/litterula

Marketing

Scott Joplin (1868–1917)


U Lindenu pokraj Texarkane u Teksasu 24. studenoga 1868. god. u glazbeno nadarenoj obitelji željezničkih radnika rođen je afroamerički skladatelj i pijanist Scott Joplin, poznat kao King of Ragtime. U dobi od samo sedam godina Joplin je već pokazivao iznimnu glazbenu nadarenost - vješto je svirao bendžo, a uz podršku roditelja počinje učiti svirati i glasovir, mandolinu te gitaru. Kao mladić za život zarađuje svirajući po krčmama i bordelima diljem američkog Srednjeg zapada. No usto se i glazbeno školuje kako bi usavršio svoje skladateljsko umijeće.

Scott Joplin, foto: internet

Nadimak King of Ragtime Joplin je dobio zahvaljujući tome što je razvio poseban sinkopirani glazbeni stil - ragtime – jedinstvenu mješavinu europskih klasičnih glazbenih stilova i afroameričkih harmonija i ritmova. U svojoj kratkoj, ali intenzivnoj karijeri od svega petnaestak godina, Joplin je skladao dvije opere, jedan regtime balet i stotinjak originalnih regtime skladbi; jedna od najpopularnijih i najpoznatijih je Maple Leaf Rag. Poslušajmo kako ga izvodi Dario Ronchi!



Scot Joplin je postao poznat širom SAD-a kad je 1859. god. počeo objavljivati note svojih popularnih skladbi, no to nije riješilo njegove financijske poteškoće koje su ga cijeloga života pratile.
Tijekom 1901. god. doselio se u St. Louis gdje i dalje sklada, objavljuje note i redovito nastupa u klubovima. Tu je skladao i svoju prvu operu A Guest of Honor, čija partitura je nažalost 1903. god. bila zaplijenjena zajedno s njegovim stvarima zbog neplaćanja računa i nikad nije pronađena.
Tijekom 1907. god. Joplin se seli u New York City sa željom da pronađe producenta za svoju novu regtime operu Treemonisha, koju je u međuvremenu skladao; bila je to prva opera koju je skladao jedan afroamerički skladatelj. No za njegova života nije bila postavljena na scenu; praizvedena je tek 1972. godine u Atlanti, 55 godina nakon njegove smrti.
Tijekom 1916. god. znatno se pogoršalo Joplinovo zdravlje - godinama je bolovao od sifilisa – pa je smješten u bolnicu, a potom i u duševnu instituciju, gdje je i umro 1. travnja 1917. god. u dobi od 49 godina.
Premda je Joplin bio prilično omiljen među publikom, ipak nije za života bio priznat kao ozbiljan glazbenik. Njegovom smrću završeno je doba regtime-a kao vodeće glazbene forme u SAD-u pa je njegova glazba u sljedećih nekoliko godina bila potisnuta i zaboravljena. Kasnije se pomiješala s ostalim glazbenim stilovima i preobrazila u stride piano jazz i na koncu u big band swing.
Ranih sedamdesetih Joplinova glazba je ponovno otkrivena i postala je popularna kad je Joshua Rifkin snimio album koji je prodan u milijunskoj nakladi. A 1973. godine nekoliko je Joplinovih skladbi - najpoznatija je The Entertainer - u izvedbi pijanista Marvina Hamlischa bilo izabrano kao soundtrack za film The Sting s Robertom Redfordom i Paulom Newmanom u glavnim ulogama. Film je režirao George Roy Hill, a 1974. godine je osvojio 7 Oscara: za najbolji film, za najboljeg redatelja, za najbolju montažu, za najbolju scenografiju, za najbolji originalni scenarij, za najbolje kostime i za najbolju originalnu glazbu.
Scott Joplin je time napokon bio priznat kao ozbiljan skladatelj što je za života stalno priželjkivao. Nekoliko godina kasnije, 1976. god. posthumno mu je dodjeljena i specijalna Pulitzerova nagrada za značajan doprinos američkoj glazbi.

Pronašla sam na internetu mnogo videosnimki zanimljive Joplinove regtime glazbe i često ih slušam, a za kraj sam izabrala skladbu iz filma Žaoka: The Entertainer. Poslušajmo zajedno!




Post je objavljen 24.11.2021. u 17:34 sati.