Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marivall01

Marketing

Jedna druga fotografija








Umirovljenici i osobe sa posebnim potrebama


Sa 30.rujna 2021. U RH je bilo 1.237.578 umirovljenika. Prosječna isplaćena mirovina iznosila je 2.868,36 kuna ( 40,30% isplaćene neto plaće u RH od 7.118,00 kuna ). Čak i ta prosječna mirovina, iako mnogi imaju znatno manje od prosjeka, a ima i onih koji imaju više, nije dovoljna za zadovoljenje osnovnih potreba. Vjerujem da bi mnogi umirovljenici dali mnogo za slobodu da si kupe dvije voćke dnevno. Ne one eko koje najčešće i nisu eko, već one na pola cijene od kojih 30% moraju baciti. Vjerujem da bi se mnogi složili da je većini umirovljenika teško. Imate valjda nekog umirovljenika u svojoj blizini: majku, oca, nonu ili noneta, didu, babu, prijatelja…. Kao i osobama sa posebnim potrebama i onima koji skrbe o osobi ili osobama sa posebnim potrebama.


Prosvjed 20.02.1998.


Ovaj prosvjed od prije tri dana podsjetio me na moj prosvjed 20. veljače 1998. godine kad je održan prosvjed svih sindikalnih središnjica zbog sve težeg položaja radnika. I sjećam se kordona policije koji su nas sprečavali da dođemo na Jelačićev trg jer je tamo prosvjed bio zabranjen. U Zagreb se sjatilo 12.000 policajaca pod punom opremom, sa gumenim palicama, kacigama, plinskim maskama….i vodenim topovima. Sjećam se probijanja tih kordona, suza, tuge, udaraca. Sjećam se građana Zagreba koji su nas na ulazima dočekivali sa vodom i sendvičima i koji su policiju gađali jajima.


I kakve veze imaju umirovljenici i osobe sa posebnim potrebama sa tim mojim prosvjedom i onim prije tri dana. Ne mogu a da se ne zapitam koliko bi ljudi bilo spremno izaći na ulice da bi ukazali da je nekim ljudima teško. Ne sada u vrijeme kad korona divlja, već jednog dana kad ovo prođe. Ako prođe. Jer previše je onih koji se bore za nazovi slobodu , a dobrom dijelu njih je stalo samo do vlastite guzice i vlastite slobode. Koliko bi njih bilo spremno pomaknuti svoje guzice da daju podršku ljudima koji ipak zaslužuju da im se malo olakša ta borba za golo preživljavanje….

Eto…..


Post je objavljen 23.11.2021. u 01:57 sati.