Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mecabg

Marketing

Prenventiva...


Prenventiva.
To je ono kad ti nije ništa i ideš gnjaviti po ambulantama da to lepo ništa pretvore u nešto što će te baciti u depru. Neko to zove kontrolni pregled. Sećam se kontrolnog u školi. Celi dan učiš nešto što znaš-ne znaš do kasno u noć, a tvoji te pitaju da nisi bolesna. U glavi tabula rasa.
Obavezno-dobrovoljni pregled joj je neko, ko se dočepao podataka na nedozvoljeni način, zakazao .
Trema
Ulazi u čekaonicu u zakazano vreme. Na šalteru ljubazna osoba
-Čekajte, prozvaću vas.
-Imam zakazano u 9.15h
-To oni iz administracije koji pojma nemaju kako je kod nas. Čekajte-odreza, valjda ljubazno sa njenog gledišta.
Oko 13h sati prozivaju ime koje nije na vić, čak ni na ić, zna to je ona.
-Gde ćeš?? Jesi li ti muško??
Povlači se na klupu stidljivo-izvinjavajuće. Čeka još sat dva.
Ponovo nešto prozivaju, ali ona sad ne mrda. Maše joj nestrpljivo sa šaltera.
-Ulazite.
Ulazi u ordinaciju gde na počasnom mestu stoji famozni sto, sličan zubarskoj stolici, ali sa nekim kukama. Ružičast za žeske, sigurno imaju plave za muškiće.Da je mogla birati izabrala bi švedski sto, ali nije bio u ponudi.


-Sedite.
Seda u onu čudnu sto-stolicu, doktor urla.
-Iz kojeg ste sela došli? Skidajte se- rukom pokazuje paravan
Brzo odlazi do paravana i skida pulover, ostajući u vešu.
-Skidaj sve i sedaj, ne zadržavaj, nervira se već i sestra.
Neka bude što biti mora, skida sve seda na ivicu stola. Sestra joj ramene pritisnu obarajući je u ležeći položaj a rukom pokazuje ono gvožđe sa strane. Stavlja na to ruke i moli se u sebi da sve što pre prođe. Više joj i ne govore ništa, gurnuše joj noge u one, učinilo joj se, uzengije. Još je samo konj trebao. Skuplja noge u kolenima, neugodno joj. Dolazi doktor, gurnu one uzengije kolena se razdvojše činilo joj se do drugog kraja svemira, i ne nije umrla od neugodnosti, samo čeka da sve prođe. Upali reflektor kao da je za snimanje pornića. Bila je sigurna da joj odozdo vidi i plombu na šestici. Upilio oči kao da gleda kaubojski film ili Hari Portera. Neće biti primitivka, šapuće, tešeći se. Neko kuca na vrata
-Doktore, kava je gotova-
-Odmah
Za to vreme, oni iz hodnika gvirkaju u ordinaciju čekajući kad će stići na red, ulazi domar da otpuši neku cev, sestra donosi papire na potpis i glas koji viče. Onaj brlja brlja instrumentom, ne boli, ali nije nešto što bi se poželilo.
-O’ladi se kava.
-Gotovo, sve u redu, vidimo se za dve godine-ljubazno reče beli mantil. Niko je ne pita da li hoće ušla je u kruga bez kraja, krug prenventive.
Grabi pulover, navlači ga preko glave, hlače. Gaće i čarape ostadoše u torbici. Trči napolje. Prijateljica je čeka u autu.
-Jesi li zakazala kod pulmologa, sada su ti pregledi aktuelni, obavezno uradi laboratoriju… nabraja neke njoj nepoznate reči.
Gleda je belo
-Dokle tako?
Dok ti nešto ne nađu, bolje prenventiva nego kurativa… Kažu...



Post je objavljen 20.11.2021. u 18:46 sati.