Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Zelena laž


S obzirom na to da nemamo teoriju nastanka svemira koja bio zadovoljila i gravitaciju i kvantnu mehaniku, znanstvenici se igraju s mnogim teorijama njenog nastanka, onu o velikom prasku svi znamo, ali ima ih još.
Avi Loeb direktor Harvardskog odjela za astrofiziku je u američkom izdanju "Znanost" od 15 listopada, dodao jednu novu, odnosno da je svemir stvoren u laboratoriju.

Neće ovo biti tema današnjeg posta ali je sasvim dobar početak za ono što Vam želim reći. Profesor Loeb smatra da u svemiru, prepunom života, postoje civilizacije koje se mogu kategorizirati abecedom.

Zemaljska civilizacija bi po toj kategorizaciji bila u rangu C civilizacije, odnosno civilizacija koja nije u mogućnosti preživjeti smrt vlastite zvijezde. Nasuprot našoj, civilizacija B bi bila ona koju jest u stanju preživjeti gašenje vlastite zvijezde, odnosno civilizacija koja bi, na ovaj ili onaj način, preživjela bez energije koje matično sunce daje. Civilizacija A je pak ona, i tu se vraćamo na početak posta i teorije nastanka svemira, koja može stvoriti svemir u laboratoriju. Implikacije te pomisli su zaista ogromne, poput vjerskih (tko ili što je bog?) ili znanstvenih, odnosno gdje su njene granice? Ili misaonih, odnosno gdje su granice naše mogućnosti shvaćanja? Bioloških, koje su krajnje mogućnosti mozga? itd.

Ali kao što rekoh, nije ovo današnja tema. Današnja tema je zelena laž koju nam promovira mala Greta i svi oni koji je financiraju. Mišljenja sam da naša civilizacija nije tipa C, jer osim što ne može preživjeti smrt vlastite zvijezde, sama uništava svoj okoliš, pa pretpostavljam da bi je ipak trebalo spustiti stepenicu niže i okarakterizirati kao civilizacija tipa D.

Mnogi se naravno neće složiti i ustvrditi da je zeleni pokret jak, da će kad-tad savladati korporacijsku pohlepu, da se dogovara svjetsko smanjenje emisije CO2, što je naravno korak u krivom smjeru jer CO2 nema veze s klimatskim promjenama, da je već donesen "zeleni plan" koji će, snagom budućih svjesnijih generacija, nadvladati, itd.

Ali što je to zeleni plan?

Norveška je već danas napredovala svojim nacionalnim zelenim planom, veliki postotak energije dobivaju iz "obnovljivih izvora" većina vozi električne aute, zrak je čist, livade zelene i sve je bajno!

Ali ima jedan mali ALI!! Zelena tehnologija se bazira, ne samo na rijetkim metalima, poput zlata, srebra, kositra, platine, već i na onim koji su toliko rijetki da se nazivaju egzotični, poput europija, samarij,gadolinija, koji imaju fizičke i kemijske karakteristike za pokretanje zelene tehnologije poput električnog auta.

Današnji električni auti se proizvode od tantala, germanija, magnezija, cerija, tungstena, taj se auto ne može pokretati bez neodimija a da o njegovim baterijama, na koje odlazi pola težine auta, i ne pričamo i ne mogu se izrađivati bez kobalta ili grafita, litija itd.

Svi ti metali su potrebni i za ostala zelena čuda, poput vjetroelektrane ili solarne ploče. Današnja proizvodnja struje pomoću obnovljivi izvora iznosi tek 7%, ali se do 2050 planira da njena proizvodnja iznosi 50% što znači da će uporaba egzotičnih metala eksplodirati.

Sreća naša (europska) što se egzotični minerali iskopavaju daleko od naših gradova, pa daleko od očiju, daleko od srca. Kobalt se uglavnom rudari u Kongu, Australija, Čile i Bolivija imaju bogata nalazišta litija, Indonezija je glavni proizvođač tantala, cirkonija i kositra, a da o Kini i njenim strateškim rezervama egzotičnih metala i ne pričamo, pogotovo kad je riječ o grafitu.

Ipak da bi shvatili "zeleni plan", kojim se europski političari toliko hvale, kao veliku zelenu laž, treba shvatiti rudarenje u svojoj biti, sliku koju ostavlja u prirodi, zagađenje zemlje i voda te bolest rudara i okolnog stanovništva.
Rudarenje bez ogromnih količina vode i teških metala koje zajedno završavaju u otpadnim vodama je nezamislivo. U Postinjama Čile ta se voda donosi nauštrub građana kojim voda nedostaje jer najveći rudnik bakra u Čileu troši 2.000 litara vode u sekundi, sva ta voda naknadno završi kao otpadna voda. Unatoč svemu tome, količina bakra se u zemljinoj kori iscrpljuje i sve ga je manje i teže za rudariti. Smatra se da je naša C ili D civilizacija do sada proizvela između 8.000.000 do milijardu tona bakra, a za novi zeleni plan treba će isto toliko u samo sljedećih 30 godina, odakle?

Da! Norveška je zeleni raj kojeg Greta želi svima, ali očigledno ne i sirotinji na južnoj polutki zemaljske kugle, koje je bog prokleo bogatstvom rijetki metala.


Post je objavljen 19.11.2021. u 10:17 sati.