Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastave 'stare' Južne Afrike – zastava KaNgwane (AmaSwazi)

Kangwane je država (teritorij) u Bantustanu Južne Afrike utemeljen 1977. pod nazivom AmaSwazi, ali je opetovano preimenovana u Kangwane 1984.

KaNgwane je bio rezerviran za ljude naroda Swazi, točnije one koji nisu tada živjeli u susjednom Svazilendu (eSawtini), pa bi točnije to trebalo značiti da se to odnosi na pleme Ngwane (KaNgwane na jeziku Svazi znači 'mjesto Ngwanea').

KaNgwane nikad nije utemeljila vlastitu prepoznatljivu zastavu (iako je imala svoj vlastiti grb), a najvjerojatnije jer su Ngwane sebe držali za dio naroda Swazi koji ima prepoznatljivu zastavu.

KaNgwane je nakon pada sustava aparthejda 1994. raspušten i ponovno uključen u Južnu Afriku kao dio provincije Istočni Transvaal (danas Mpumalanga).

Zastava naroda Swazi sastoji se od velike središnje grede crvene boje u čijem je središtu tradicionalni Nguni štit. Dvije manje svijetlo plave pruge odvojene su od središnje grede žutim trakama.

Crvena boja označava bitke iz prošlosti, plava označava mir i stabilnost, a žuta prirodne resurse koje zemlja posjeduje. Nguni štit koji je crno bijele boje simbolizira mirni suživot 'bijelih' i 'crnih' ljudi, a žuta koplja s plavim kićenicama iza štita simboliziraju odlučnost u obrani zemlje, ali kako su kićenice plave koplja zapravo prednost daju miru i suživotu.

Postoje i neke inačice ove zastave, ali one su samo inačice i slobodni izraz njihovih autora, a službena zastava je jedna.




Post je objavljen 14.11.2021. u 10:19 sati.