Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/litterula

Marketing

Vrt u studenom


Jutros sam se nakon poprilično duge pauze napokon spustila na dvorište - posadila sam sadnice turskih karamfila na rondele u voćnjaku, a kurike, koje su se od prošle godine ukorjenjivale u lončićima, na prazna mjesta u živici. Oprala sam bačvu za vodu, složila kante i pribor pod krov, zalijala posađene flance i sadnice. Onda mi se malo zamantalo pa sam pobjegla u kuću. Sutra nastavak - ako budem imala snage.


A što bi sve trebalo u studenom u vrtu učiniti? Da vidimo što kaže Stara vrtlarica:
"U povrtnjacima ima još dosta povrća za ubrati; berite salatu, endiviju, radič, poriluk, kelj pupčar, brokule, kasnu cvjetaču, kinesko zelje, korabice, bijele i žute repe, zimske crne rotkve, rotkvice, špinat, blitvu, matovilac, komorač i hren.
Prije zime, za toplih dana bez vjetra, prazne gredice raščistite, biljne ostatke odložite u kompostište, pa tlo pognojite organskim gnojivima i duboko preštihajte.


Prva polovica mjeseca studenoga najbolje je vrijeme za sadnju voćaka jer se u to doba sadnice vade iz rasadnika i utrapljuju u prodajnim centrima. Ako ih budete kupovali, birajte dobro razvijene zdrave sadnice i odmah ih posadite. Voćke posađene u jesen brzo obnavljaju korijenov sustav, jer korijen u jesen intenzivno raste pa brzo zarastaju ozljede nastale prilikom vađenja sadnica iz tla u rasadniku.
U studenom ima još posla i u ukrasnom dijelu vrta. Okopajte ukrasno grmlje, a ruže zagrnite zemljom i prekrijte granama četinjača. Uredite cvjetne gredice: počupajte sve osušene nadzemne dijelove jednogodišnjega cvijeća, usitnite i odložite u kompostište, pa prazne dijelove cvjetnjaka preštihajte i pripremite za proljetnu sjetvu i sadnju.


U prvoj polovici studenoga, ako to niste učinili potkraj listopada, još možete posaditi trajnice, tulipane i narcise.
Eto, upute su tu, ali puno snage i volje nam je potrebno da bismo sve radove u vrtu na vrijeme i obavili.
Ako želite pročitati cijeli tekst o tome što bi u našim vrtovima u studenom trebalo učiniti, kao i neke od preostalih 176 tekstova koje je dosad objavila Stara vrtlarica, prolistajte njezin vrtlarski podsjetnik.


Post je objavljen 08.11.2021. u 21:35 sati.