Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Zastavoslovlje

Zastave 'stare' Južne Afrike – zastava Zululand (Kwa Zulu)

AmaZulu ili Zulu ljudi na jeziku Nguni najveća (najbrojnija) su etnička skupina u Južnoj Africi koji žive u pokrajini KwaZulu-Natal Južnoafričke Republike.

Zulu vuku korijene iz Nguni zajednica koje su tijekom tisućljeća sudjelovale u Bantu migracijama, a vladavina poglavice (kralja) Shake donijela je uspjeh Zulu naciji zahvaljujući njegovoj usavršenoj vojnoj politici.

Jezik Nguni riječ 'iZulu' tumači kao 'nebo, ili vrijeme', a riječ 'isizwe' kao 'narod ili nacija', ili pak riječ 'isibongo' kao 'klan'. Riječ 'kwa' označava 'mjesto'.

Dakle, vladavina Shake Zulu okupila je Zulu klanove koji su izgradili kohezivni identitet Zulua.

Zastava Zululanda nekadašnjeg Bantustana u 'staroj' Južnoj Africi vrlo je zanimljiva, a sastoji se od crvenog stupa na kojem je tradicionalni ratnički štit zulu-ratnika (ne bi ga trebalo mijenjati s tradicionalnim ratničkim štitom maasai-ratnika jer su vrlo slični, ali različiti).

Nadalje, na zastavi Zululanda tri su grede dvije bijele i jedna (središnja) koja se sastoji od tri pruge (zlatno-zeleno-crne).

Dakle, prva zastava Zululanda (1977. – 1985.) ima upravo taj redoslijed pruga (zlatno-zeleno-crne), dok druga (1985. – 1994.) ima obrnuti redoslijed (crno-zeleno-žuto), a to je najvjerojatnije pod utjecajem Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

Upravo sa zastavom ANC priča se zapetljava jer politička bratska partija TANU (Tanganyika African National Union) također koristi u zastavi slične boje.

Sve još više kompliciraju i boje zastava Mozambika,Tanzanije i Zimbabvea, ali i Jamaike koje također kombiniraju ove boje.

Na kraju, priču tko je kome 'posudio' boje za zastavu napisat ću jednom drugom prilikom, a za sada na slici dolje su prikazane neke od 'sličnih,' ali istodobno i različitih zastava.




Post je objavljen 06.11.2021. u 14:28 sati.