Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

MONOGRAFIJA „TEG OD ROBINJE“




Svaka nova knjiga daje mnoga otvorena pitanja, očekujući i odgovore na ta ista pitanja. Tako je nedavno izišla iz tiska monografija „Teg od Robinje“ i otvorila je mnoga pitanja a odgovore možemo očekivati od svih onih koji će se svojim pisanjem i spoznajama dati novu dimenziju i nova saznanja o paškoj pučkoj drami „Robinja“.


U pasusu „Preporod Paške Robinje“ autori navode: „Pričati priču o Paškoj Robinji najbolje mogu akteri, članovi Paške Robinje koji su je svojim radom u posljednjih osamdesetak godina obilježili. Ništa ne može rječitije govoriti do njihovih sjećanja i iskaza.“
Upravo radi toga navoda kao akter „Paške Robinje“ na ovom sam blogu napisao nekoliko postova koji su bili posvećeni jednoj od najvrednijoj paškoj kulturnoj ostavštini.

Monografije su knjige koje detaljno predstavljaju određenu temu. Ubraja ih se u znanstvena djela tako da kao takve postoje same za sebe. Ova monografija, odnosno, fotomonografija dala nam je novu dimenziju jedne tako važne kulturne teme za grad Pag.

Prošlo je 38 godina kako je grad Pag dobio novu foto/monografiju. U prvoj monografiji „Robinja“ je predstavljena uz nekoliko fotografija koje su se znale često koristiti u raznim publikacijama i prospektima grada Paga.

Monografija „Teg od Robinje“ isključivo se bavi samo Robinjom, njenom kulturnom i fenomenološkom pojavom u gradu Pagu.
Da li je ona mogla biti drugačije koncipirana, da li je mogla objaviti neke neobjavljene i do sada još neviđene fotografije u javnom prostoru, da li su se mogla napisati tumačenja cakavskih riječi u dijelovima teksta koji su pisani na tom idiomu, sigurno da je mogla, ali i ovakva je vrijedan dokument koje će buduće zaljubljenike Robinje voditi novim istraživanjima i pisanjima.

(zahvaljujem Damiru Fabijaniću Parmatiu na ustupljenoj fotografiji)

Jedan od autora Ivo Fabijanić je naglasio da se ovom monografijom jedna starija generacija oprašta od Robinje i da se nada da će nove generacije nastaviti s tradicijom na koju smo posebno ponosni.

Istraživanje Robinje nije okončano ovom monografijom. Ovaj fenomen ima višestruko značenje i treba ga nastaviti pratiti kao dio sveukupnih „karnevalskih“ događanja u gradu Pagu, skupljajući i dalje dokumentaciju kako onu pisanu tako i foto dokumentaciju. Vidjeli smo ove dane nakon izlaska monografije „Teg od Robinje“ da su na društvnoj mreži Facebook objavljene fotografije Robinje koje do sada nikada javno nisu bile prikazane. Ovo dokazuje i otvara nove spoznaje i šire gledanje na pojavu Robinje te njenog društvenog konteksta.
Ovom se monografijom Hrvatskoj znanstvenoj i kulturnoj javnosti i svima koji se zanimaju za scensku kulturnu djelatnost daju podaci na jednom mjestu koje smo do sada morali pronalaziti po raznim arhivima i privatnim pismohranama.

Robinja je svakako zaslužila jedno ovakvo sveobuhvatno djelo.




Post je objavljen 06.11.2021. u 13:21 sati.