Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zadacnice-fhr

Marketing

Zagonetna Karijera Marjana B

Zadaćnice, 47. krug. Tema kruga: Zagonetka
Autor zadaćnice: josip-presvetli



Marjan B bio je izuzetno ambiciozan mladić. Još od mladenačkih dana znao je točno što želi u životu i u potpunosti je bio posvećen ostvarenju svog cilja. Ostvarenju karijere! Uzor mu je bio budući Šef koji ga je i prepoznao kao iznimno talentiranog mladića i usmjerio prema karijeri kojom je Marjan B bio oduvjek fasciniran.

Malo je reć da se Marjan trudio. Marjan je živio karijeru. Prvi korak je naravno bilo steći neophodnu naobrazbu. Bio je jedan od boljih učenika u školi i jedan od boljih studenata na fakultetu. Završio je ekonomski fakultet, smjer financije. Ubrzo je počeo raditi u jednoj banci u Parizu kao šalterski službenik. Nikad nije kasnio na posao. Radni zadaci su uvjek bili točno i na vrijeme izvršeni, a radno mjesto bi uvjek nakon radnog dana bilo ostavljeno uredno i čisto. Spremno za idući dan. Tri godine proveo je radeći kao šalterski službenik. Sa kolegama je bio u prijateljskim odnosima. Družio se s kolegama u svoje slobodno vrijeme, na rođendanima, novim godinama i razno raznim drugim prilikama. Čak je zvao kolege i kod sebe doma na druženje. Uz to nije propustio ni jednu godišnjicu mature i njegovao je odnose sa bivšim školskim kolegama. Nakon tri godine rada na šalteru dobio je premještaj u back office. Odjel za procjene kreditnih rizika. I dalje njegov rad je bio besprijekoran, a odnos sa kolegama prijateljski.

Šef je bio izuzetno zadovoljan njegovim dosadašnjim napretkom u karijeri. U odjelu za procjenu kreditnih rizika proveo je nekoliko godina. Njegov rad je i dalje bio besprijekoran i sa visokom točnošću je procijenjivao kreditne rizike. To je bilo vrijeme kada je upoznao i svoju buduću suprugu Amandu. Amanda je radila u osiguravajućem društvu koje je surađivalo sa bankom. Bila je druge vjere, ali to im nije nimalo smetalo. Brzo su se zaljubili i počeli planirati obitelj. Nedugo potom rodio im se prvi sin. Život je nakon rođenja dijeteta postao malo složeniji, ali Marjan je i dalje bio u potpunosti posvećen karijeri i ništa ga nije u tome nije moglo omesti.

Nakon odjela za procjenu kreditnih rizika dobio je premještaj u odjel za ovrhe. Njegov rad nastavio je biti besprijekoran. Nikada sa ničim nije kasnio i svaki predmet bio je uredno i sistematski obrađen, a svaka ovrha provedena u skladu sa svim pravilima i propisima. U odjelu za ovrhe proveo je dvije godine. U to vrijeme sin je krenuo u vrtić i počeo se intenzivnije družiti sa vršnjacima pa su se tako i roditelji počeli družiti među sobom. Na jednom dječjem rođendanu upoznao je Erika koji je radio u jednoj velikoj revizorskoj kući koja je tražila financijskog stručnjaka sa iskustvom rada u banci. Erik je predložio Marjanu da pošalje životopis u kadrovsku službu, a da će on još malo pogurat. I tako je Marjan nakon gotovo deset godina rada u banci dobio zaposlenje u revizorskoj kući.

Baš kao i u banci, Marjan se nastavio isticati točnošću i više nego korektnim odnosom prema poslu i kolegama. Svi zadaci uvijek na vrijeme izvršeni. Nikada niti jedne jedine minute nije zakasnio na posao. Svi su bili zadovoljni njihovim novim kolegom. Nastavio je i dalje tradicionalno pohađati godišnjice mature i održavao kontakte sa srednješkolskim kolegama. Jednom je na nekom druženju predstavio svoju bivšu srednjoškolsku kolegicu Patriciu svom sadašnjim kolegi iz revizorske kuće, Žaku. Nedugo zatim Patricia i Žak su se vjenčali, a Marjan im je bio kum. Marjanova supruga Amanda i Patricia često su se družile. I otprilike u isto vrijeme ostale u drugom stanju. Amanda po drugi put, a Patricia prvi put. Pa je Amanda kao iskusnija trudnica često davala savjete Patriciji koja je bila trudna tek prvi put.

Marjan se i dalje nastavio isticati radom u revizorskoj kući i uskoro je prebačen u odjel za reviziju neprofitnih organizacija i sportskih društava. Šef je bio iznimno zadovoljan njegovim radom. Odjel za reviziju neprofitnih organizacija u samo godinu dana obavio je reviziju čak trinaest sportskih društava, dvije glazbene udruge i tri političke stranke. Na kraju godine svi zaposlenici odjela dobili su veliki bonus. Po prvi put u životu Marjan je dobio značajniji novac, koji je u dogovoru sa suprugom Amandom odlučio potrošiti na zajedničko dvotjedno putovanje u Australiju krajem godine. Krajem godine u Parizu je zima, a u Australiji je ljeto pa su odlučili odmoriti se promjenom kontitenta i klime. Po odmoru vratili su se u Pariz.

Po povratku na posao nastavljao je obavljati revizije neprofitnih organizacija i udruga. Odjel za reviziju neprofitnih organizacija se sa tri revizora proširio na pet revizora i jednog pripravnika. Pripravnik je bio mladi Ahim iz Marseja. Marjan je u Ahimu prepoznao talent i poslao ga na usavršavanje u Glasgow. Godina je bila izuzetno dobra. Odjel za reviziju neprofitnih organizacija obavio je reviziju čak dvadeset sportskih društava, osam neprofitnih organizacija i čak sedam političkih stranaka. Marjan je ponovno dobio bonus. Četri tisuće eura! Ovog puta supruga i on odlučili su bonus uplatiti u jedan od bržerastućih fondova. Pa šta bude. Za novu godinu pripremio je veliku zabavu, na zabavu su bili pozvani kolege s posla i srednješkolski kolege i poznanici iz susjedstva. Točio se šampanjac, jeo se čak i pršut!

Iduća godina počela je kao što je prethodna završila. Pregršt posla, brzorastući fond je išao u plus i Marjan je bio na 15 postotnom dobitku. Sin je već išao u drugi razred i završio ga kao najbolji učenik u razredu. Ljetovanje su proveli u resortu u Španjolskoj. Došla je jesen, sin je krenuo u treći razred. Žena je rodila drugo djete. Malu curicu. U revizorskoj kući sve je teklo prema planu i okončanju revizorskih izvješća za neprofitne organizacije, sportska društva i političke stranke.

I onda jedne kišne večeri nazvao je Šef! -"Marjane, dođi u centralu danas u devet". Marjan je došao u centralu. Šef mu je dao ključeve od kamiona napunjenog eksplozivom, uputio kamo da ide, gdje da parkira i kada da stisne crveni gumb. Po pritisku crvenog gumba realizirala se zagonetna karijera Marjana B. -Karijera bombaša samoubojice.

Post je objavljen 03.11.2021. u 22:12 sati.