Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavjejednostavnoljubav

Marketing

Klimatske promjene


Ovih dana, sa sastanka na vrhu, u sklopu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, čuli smo snažne poruke o svjesnosti, kako se hitno nekoje stvari moraju mijenjati, želimo li zaustaviti globalno zatopljenje i klimatske promjene.

Hvale vrijedna konferencija, rekla bih. Još kad bi se ono što obećavaju, bar djelomično i ostvarilo, vjerujem da bi, s godinama, uspjeli popraviti djelić štete koju smo svojom bahatošću i nepromišljenošću učinili.

Svi smo svjesni da se nečeg trebamo odreći ,da trebamo promijeniti nešto u načinu življenja i ponašanja,želimo li bolju budućnost za našu, i djecu naše djece. Želimo li mijenjati svijet i svjesnost situacije u kojoj se nalazimo, prvo moramo promijeniti svoje stavove i uvjerenja.

Bojim se, da će se od obećanog sa sastanka na vrhu vrlo malo napraviti. Zašto? Oni koji brojkama dobro barataju lako će izračunati koliko košta jedno ovakvo okupljanje. Tu naravno, treba uračunati put,osiguranje, smještaj, domjenke...... Pozamašna svota, reka bih.
Recimo da je sastanak održan online, a sredstva za ovu prigodu utrošena u pošumljavanje požarom opustošenih i nemilosrdno posiječenih šuma.... Zamislite koliko bi sadnica za tu svotu kupljeno, i koja bi površina bila pošumljena!? Ovako, bojim se da se i ovaj put tresla gora, a bit ću sretna, ako se rodi miš.
****
Dok veliki pričaju i obećavaju, male skupine ljudi rade u tišini.
I ove godine birali smo Hrvatsko stablo 2021.,koje će nas predstavljati na natjecanju za Europsko stablo godine 2022.Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Stoljetni div u srcu Slavonije . Riječ je o stablu golemog mamutovca – Sequoia gigantea ili Sequoiadendron giganteum (Lindl.) J.Buchh, starosti oko 130 godina, smještenom u sklopu EPIcentra Sequoia Slatina. Ovaj Stoljetni div zaštićen je 1967. godine sukladno Zakonu o zaštiti prirode kao spomenik parkovne arhitekture – pojedinačno stablo.
Priča o golemom mamutovcu u Slatini govori nam o ovom stablu kao jedinom zaštićenom primjerku ove vrste u Republici Hrvatskoj te jednom od najstarijih primjeraka ove vrste u Europi. Slijedeći hortikulturne trendove 19. stoljeća, zasadila ga je plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, istodobno kada su najstarije sekvoje zasađene u Engleskoj, izvan svoga prirodnog staništa.
Inače riječ je o stablima koja su prirodno rasprostranjena u zapadnom dijelu Sjeverne Amerike, točnije u središnjem dijelu Kalifornije (Sierra Nevada) iznad 1500 metara nadmorske visine. U Hrvatskoj, kao i ostatku Europe, sekvoje su se sadile kao ukrasna vrsta, no europska stabla su dimenzijama znatno manja od američkih.
Pobjednika nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine, Javna ustanova će u ime Republike Hrvatske kandidirati na finale natjecanja Europsko stablo 2022. godine, sastavljeno od pobjednika nacionalnih natjecanja zemalja partnera na projektu Stablo godine (engl. Tree of the Year).


(https://www.edubrovnik.org/izabrano-hrvatsko-stablo-2021-godine/)
*****
Svako stablo i svaki čovjek, ima svoju priču. Svatko od nas ima svoje stablo. Svatko od nas jedno je malo drvo.
Svjesnost pripadnosti i života u simbiozi s prirodom, prvi je korak ka popravljanju učinjene štete.


Post je objavljen 02.11.2021. u 17:55 sati.