Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Viktor Car Emin, Krepat ma ne molat!

Vidim da se na današnji dan mnogo toga obilježava.
Dan veganstva.
Dan putovanja konvoja za Dubrovnik.
Dan Svih Svetih.
Lijepo.
No, na današnji dan rođen je jedan gospodin za kojeg legenda kaže da je tvorac krilatice koja se godinama već ori sa tribina riječkih igrališta. Onih zelenih najviše.
Krilatica u biti i nije njegova, no kako su preci Viktora Cara Emina redom bili pomorci, on je kapetansku "Krepat, ma ne molat!" sačuvao od zaborava ukomponiravši ju u svoju priču Kapetan Ciklon. U priči kapetan prilikom jenega vijaja jede ostatke trule hrane očišćene od crva, dobiva skorbut, i preživi na kraju zaključivši da je vrlo lako mogao i umrijeti, da je to stanje sa hranom potrajalo, ali je u njega uvijek vrijedila ona Krepat ma ne molat!
Viktor Car Emin, preporoditelj istarskih Hrvata, rođen je u Kraju pokraj Mošćeničke Drage na današnji dan 1870. Radio je kao učitelj po školama Istre i Opatije, no zbog svoje protutalijanske aktivnosti proganjan je od vlasti, pa seli na Sušak.
Neumorno kroz svoj literarni rad utječe na svjedočenje o hrvatskom identitetu Istre i borbi hrvatskog puka u Istri, Rijeci i Hrvatskom primorju za očuvanje nacionalne svijesti.
Sklopivši brak sa Emom Jurković, Viktor Car svom imenu i prezimenu dodaje nastavak Emin. Taj emancipirani muškarac sa razmeđa dva stoljeća, akademik, književnik, publicist i novinar u svome je domu, svojevrsnom kulturnom stjecištu, često prijateljevao sa brojnim umjetnicima, znanstvenicima, književnicima poput Matoša, Kranjčevića, Supila, Laginje, Nazora, Cankara, Šandora Gjalskog, Katalinića Jeretova, Črnje, Majnarića i mnogima iz miljea intelektualne kreme tadašnjeg vremena.
Za priču o nadimku Emin čula sam prije dvadesetak godina. Za i danas aktualnu krilaticu, o kojoj sam dugo vremena mislila da je produkt plavo- bijelih tribina, pročitala sam prije dvije godine.
Viktor Car Emin, istinski patriot i bitnik svoga vremena umro je u Opatiji 1963 godine.
Danas njegovo ime nose Osnovna škola u Lovranu, Gradska knjižnica u Opatiji i zanimljivo, Osnovna škola u Donjim Andrijevcima u Brodsko-posavskoj Županiji.
I za kraj...Nekako se ne mogu oteti dojmu da u vremenu nametnutog kvazi patriotizma popularno nazvanog domoljublje premalo pažnje posvećujemo ovakvim ikonama koje su patriotizam (iliti domoljublje, svejedno) uistinu disali i živjeli.
Krepat, ma ne molat!
Post je objavljen 01.11.2021. u 21:13 sati.