Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAVRŠIO SASTANAK G20 U RIMU



SPORAZUM SAD – EU O TRGOVINI ALUMINIJEM I ČELIKOM

U Rimu je 30. i 31. listopada održan sastanak čelnika država i vlada skupine G20. Članice G20 su: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Japan, Indija, Indonezija, Italija, Meksiko, Rusija, Južna Afrika, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, i Europska unija. Članice G20 čine najveća svjetska gospodarstva, točnije one čine više od 80% svjetskog BDP-a, 75% globalne trgovine i 60% stanovništva Zemlje. Skupina gosppodarski najjačih zemalja svijketa se sastaje svake godine od 1999. godine, a od 2008. uključuje godišnji summit na kojem sudjeluju šefovi država i vlada.
Na skupu tradicionalno sudjeluju i ministri gospodarstva i financija. Rad na sastanku G20 provodi se na razini državnika, u okviru ministarskih sastanaka, radnih skupina, ali i angažiranih skupina tijekom cijele godine. Unutar procesa G20, važno mjesto imaju financije i financijska kretanja što uključuje sastanke koji se održavaju između ministara financija i gospodarstva, guvernera središnjih banaka, zamjenika ministara i pregovarača koje su odredila dotična ministarstva gospodarstva.



TRANSATLANSKI TRGOVINSKI TOK ALUMINIJA I ČELIKA

Na sastanku G20 ove godine Sjedinjene Države i Europska unija su poduzele korake za, kako se kaže u priopćenju iz Bruxellesa, za ponovnu uspostavu povijesnih transatlantskih trgovinskih tokova čelikom i aluminijem. Kao prvi korak, Sjedinjene Države i EU stvorit će tehničku radnu skupinu zaduženu za razvoj zajedničke metodologije i razmjenu relevantnih podataka za procjenu ugrađenih emisija čelika i aluminija kojima se trguje. Radi se o trgovinskoj politici za suočavanje s prijetnjama klimatskih promjena i poremećaja globalnog tržišta
U izjavi izvršni potpredsjednik Komisije EU i povjerenik za trgovinu EU Valdis Dombrovskis o globalnom dogovoru o održivom čeliku i aluminiju kaže „U rujnu smo pokrenuli Vijeće za trgovinu i tehnologiju EU-SAD, forum za blisku suradnju na zajedničkim pravilima i standardima za 21. stoljeće. Današnja odluka SAD-a o carinama na čelik i aluminij ublažit će važan trgovinski iritant koji je ometao trgovinske odnose EU-a i SAD-a. To znači da izvoznici čelika i aluminija iz EU-a mogu ponovno slati svoje proizvode bez nepotrebnih prepreka američkim kupcima, a transatlantska trgovina može se vratiti na pretcarinske razine. Kao odgovor, obustavit ćemo mjere rebalansa EU-a, uvedene nakon nametanja američkih carina iz odjeljka 232. SAD je najavio da više neće primjenjivati carine iz odjeljka 232 na određenu količinu EU-a za izvoz čelika i aluminija, prema "carinskim kvotama" TRQ, koje bi stupile na snagu od 1. prosinca 2021.
Naš je stav od samog početka bio da Europa nije problem u širem pitanju globalnog prevelikog kapaciteta čelika - s kojim se zajednički trebamo pozabaviti. To moramo učiniti u skladu s pravilima međunarodne trgovine i našim ambicijama da ozelenimo gospodarstvo “ rekao je povjerenik za trgovinu EU Valdis Dombrovskis.

Dombrovski je rekao da i SAD i EU kao i ostali trebaju se obvezati olakšati trgovinu čelikom i aluminijem koji zadovoljava standarde, u pogledu niskog intenziteta ugljika. Ovaj sporazum nije ekskluzivan za EU i SAD jer će EU i SAD potaknuti druga gospodarstva istomišljenika na sudjelovanje. "Osim toga, trebali bi se konzultirati o državnim ulaganjima u dekarbonizaciju i suzdržati se od netržišnih praksi koje doprinose proizvodnji čelika i aluminija s visokim intenzitetom ugljika".

A kako će se u Sporazum vratiti tržišno orijentirani uvjeti u trgovini čelikom? Na način da svaki sudionik promiče trgovinu čelikom i aluminijem prihvatljivim za ugljik. Svaki sudionik pobrinut će se da domaća politika potiče “zelenu proizvodnju čelika i aluminija”.
EU namjerava obustaviti svoje mjere rebalansa protiv SAD-a koje su uvedene u lipnju 2018. kao odgovor na tarife američkog odjeljka 232 na čelik, aluminij i derivate. Također će obustaviti povećanje mjera rebalansa postavljenih za 1. prosinca. A mjere rebalansa bile su te da su carine koje su se primjenjivale prema EU od lipnja 2018. utjecale na 6,4 milijarde eura europskog izvoza čelika i aluminija, a daljnje carine koje se primjenjuju od veljače 2020. utjecale su na oko 40 milijuna eura izvoza određenih derivata čelika i aluminija u EU. Odgovor EU a je bio taj što je u lipnju 2018. uveo mjere rebalansa američkog izvoza u EU, u vrijednosti od 2,8 milijardi eura.
( m. zouhar zec)











Post je objavljen 01.11.2021. u 02:34 sati.