Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KORONA VIRUS VISOKO PODIGAO GLAVU!



U RH 4.571 ZARAŽENA OSOBA 27.LISTOPADA

U srijedu 27. listopada u Hrvatskoj je zabilježen 4.571 novi slučaj zaraze korona virusom. Taj je dan bio i 611 dan od početka zaraze. A samo za sedam dana broj zaraženih porastao je za tisuću. Kako je to moguće? Ministar zdravstva prof. dr. Vili Beroš pogledao je statistiku te rekao da je to drugi najveći broj novozaraženih od početka epidemije. Naime na isti datum 2020. godine u Hrvatskoj je bilo 1. 413 zaraženih, što je tri puta manji broj. U bolnicama je radi zaraze 1.207 osoba, na respiratoru njih 153. Preminulih je 9. 116 osoba. Liječnici ističu da je u bolnicama na liječenju od korone 90 posto osoba koje nisu do sada cijepljene ni jednom dozom cijepiva. Prošle godine nije bilo cjepiva protiv korone i među zdravorazumskom populacijom vladala je tiha panika, s pitanjem koje lebdi u zraku: kako ostati nezaražen, među ljudima, u životnoj i radnoj sredini, gdje se svakog trenutka ne zna da li je tko zaražen. No onda je potkraj godine 2020. Hrvatska dobila cjepivo i sporo, ali ipak, ipak korak po korak Hrvatska je stigla do broja od 1. 781.470 građana cijepljenih s dvije doze cjepiva protiv korone.




KRIZA NOVOG VALA ZARAZE

No virus korone nije nestao, već se kao niotkud probudio i ozbiljno napada one koji se nisu cijepili. I ovo što sada traje je pandemija do sada necijepljenih stanovnika Hrvatske. A ti se građani nisu cijepili iz različitih vlastitih uvjerenja. Ali zadivljujuće je – kako je sada virus upravo počeo tražiti necijepljene. Kako je to moguće? I kada je usred ljeta bila rukometna utakmica u Zadru, kojoj su prisustvovali gledatelji, a za što nije bilo dozvole Nacionalnog stožera protiv korone, za dva tjedna bilo je tek stotinjak zaraženih, što se tada pripisivalo okupljanju gledatelja, ali nije bilo par stotina zaraženih, što bi bilo realnije očekivati. Zašto je u tom trenutku virus korone tako malo osoba zarazio?
A sada je začuđujuće kako se zaraza širi nevjerojatnom progresijom. Kako je to moguće? Četiri i pol tisuće zaraženih??? Ljudski um koji ima realiteta mora zaključiti da virus odnekud svaki dan stiže. Jer nema toliko ni sportskih utakmica ni koncerata ni pop glazbe ni ozbiljne glazbe, ni kulturnih čitanja poezije ni izložbi slika,ni kino predstava, na koje bi ljudi odlazili i okupljali se masovo, bez ikakve zaštite i tako se zarazili. Nema golemog broja takvih događanja ni po gradovima županija ni u Zagrebu, koji je gotovo milijunski grad. A brojevi zaraženih rastu.

POVEĆANJE BROJA ZARAŽENIH UČENIKA

Statistike zaraženih od 27. listopada govore da je svaka druga osoba koja je došla na testiranje bila zaražena, a na nivou Hrvatske, bila je to svaka treća osoba. Kolosalno loše. I u tom broju od 4571 osobe je 800 učenika osnovnih i srednjih škola, što su zaraženi samo u 24 sata. Ministar zdravstva dr. Fuchs kaže da je u tjedan dana broj zaraženih učenika povećan za 100 posto. Zbog toga će se nastava nekoliko dana održavati on- line. Zaraza učenika je zabrinjavajuća. Što je to u novom soju virusa koji sada rapidno napada populaciju od osam do dvadeset godina? Sastav virusa se mijenja, bez znanstvenih pra vila ,ili ipak po znanstvenim pravilima, kako bi bilo poznato koje cjepivo treba ponuditi da bi se zaraza mogla kontrolirati!



Visoki brojevi zaraženih unijeli su zabrinutost za svoje zdravlje među dio necijepljenih tako da je 27. listopada cijepljenju pristupilo 9 640 osoba koji su primili prvu dozu cijepiva protiv korone. U Zagrebu se povećava broj mjesta na kojima se građani mogu cijepiti.
Nekoliko sam puta napisala da virus korone pada s neba i ta me misao ne napušta. Ovi jesenji dani su sunčani i topli. Nebo je puno bijelih debelih oblaka. Ispod tih oblaka maska na licu potrebna je i odraslima i djeci, i cijepljenima, a posebno ne cijepljenima.

Europski klub, EU je jaka onoliko koliko je jedinstvena! Jedinstvo je važnije, nego demokracija. Misli globalno, djeluj pojedinačno s mišlju na sebe, kada se radi o koroni.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 28.10.2021. u 10:32 sati.