Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FLEKSIBILNOST PRI NAJMU VOZILA ZA PRIJEVOZ TERETA



U ZAKONODAVSTVO 14 MJESECI NAKON DIREKTIVE




Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su 26. listopada privremeni dogovor o revidiranim pravilima za korištenje unajmljenih vozila za prijevoz tereta.Revizijom se pojašnjavaju postojeća pravila, usklađuje zakonski okvir i ublažuju ograničenja u pogledu korištenja takvih vozila. Povećana fleksibilnost pri najmu vozila učinit će prijevoz učinkovitijim i pridonijeti neometanom funkcioniranju jedinstvenog tržišta. Uz navedeno, unajmljena vozila često su novija i sigurnija te ekološki prihvatljivija.
„Veća sloboda unajmljivanja vozila omogućit će prijevoznicima veću fleksibilnost u slučaju porasta potražnje ili potrebe za zamjenskim vozilom. Time se ujedno osiguravaju ravnopravni uvjeti i pruža više prilika za poduzeća koja iznajmljuju vozila za profesionalnu uporabu. Budući da unajmljena vozila često manje onečišćuju, tim se pravilima podupire i naš zajednički cilj ozelenjivanja gospodarstva“ – rekao je Jernej Vrtovec, slovenski ministar infrastrukture, predsjednik Vijeća.

ŠTO SE MIJENJA?

Direktivom se trenutačno jamči pristup prijevozničkih poduzeća unajmljenim vozilima samo ako su ona registrirana u državi članici u kojoj poduzeće ima sjedište.
Prema dogovoru, države članice na svojem državnom području neće smjeti ograničiti korištenje vozila koje je unajmilo prijevozničko poduzeće s poslovnim nastanom u drugoj državi članici, uz uvjet da se poštuju relevantna pravila u državi članici poslovnog nastana.
Budući da se razina poreza na cestovni prijevoz znatno razlikuje unutar EU-a, države članice i dalje će u određenoj mjeri moći ograničiti korištenje vozila koja su u drugoj državi članici unajmila njihova trgovačka društva. Ta se ograničenja uglavnom odnose na udio unajmljenih vozila registriranih u drugoj državi članici u voznom parku prijevozničkog poduzeća te na trajanje razdoblja najma vozila koje je unajmljeno u inozemstvu. Minimalno zajamčeno razdoblje najma za pojedinačno vozilo registrirano u drugoj državi članici iznosi dva mjeseca. Zaštitni mehanizam u trajanju od najviše 30 dana bit će moguć, ako se to zahtijeva nacionalnim pravilima o registraciji vozila.Kako bi se poboljšala provedba, nadležna tijela morat će u svoje nacionalne elektroničke registre poduzeća za cestovni prijevoz unijeti registracijske brojeve vozila koja su unajmljena u drugoj državi članici.

Nove odredbe morat će se uključiti u zakonodavstva država članica u roku od 14 mjeseci nakon stupanja na snagu direktive.
Time se odražava vremenski okvir za uspostavu dodatnih kontrolnih mjera koje se zahtijevaju u okviru prvog paketa mjera za mobilnost.

Prijedlog o unajmljenim vozilima dio je prvog paketa za mobilnost koji je Komisija predstavila u svibnju 2017. kako bi prijevoz postao čišći, konkurentniji i socijalno pravedniji. Vijeće je dogovorilo svoje pregovaračko stajalište u lipnju 2021.
Privremeni dogovor koji je danas postignut podliježe odobrenju Vijeća EU. Taj dogovor će se sad podnijeti Odboru stalnih predstavnika Vijeća na potvrđivanje.



Post je objavljen 28.10.2021. u 10:19 sati.