Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SREBRENIČKI VATROGASCI OGORČENI ZBOG UKIDANJA DODATKA ZA PASIVNO DEŽURSTVO

SREBRENIK
Piše: Samir Kahrović
Srebrenički vatrogasci upozorili: Ukidanjem dodatka na pasivno dežurstvo – umanjena efikasnost postrojbe

Nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim pojedine članove Zakona o vatrogastvu, Gradsko vijeće Srebrenika je ovog tjedna svojom Odlukom ukinulo dodatak na tzv. pasivno dežurstvo vatrogascima gradske Vatrogasne jedinice. Vatrogasci su upozorili da se ukidanjem dodatka na pasivno dežurstvo umanjuje operativna efikasnost jedinice. Od trinaest vatrogasaca Vatrogasne jedinice Srebrenik, u Vatrogasnom domu u smjeni su uvijek tri vatrogasca, a trojica su u tzv. pasivnom dežurstvu, spremni da za nekoliko minuta budu u jpostrojbi. “Bilo bi ludo reći da mi nekome ne garantiramo njegovu sigurnost, da će doći u opasnost njegov život ili ovo-ono, zbog našeg nerada i nemara. Ali, s druge strane, nama je bio olakšan posao kao vatrogascima, ja sam u svakom momentu znao tko će meni doći, koga ću nazvati, sad ništa ljude ne obavezuje da budu pripravni kod kuće”, kaže Suad Hodžić, vatrogasac iz Srebrenika.

Ovaj odgovoran posao, ističu vatrogasci, ne može biti tretiran kao posao činovnika sa osmosatnim radnim vremenom. Ukidanjem dodatka za pasivno dežurstvo vatrogascima će plaća biti značajno manja.
“Bit će 250, 260 KM manja, s time ja ne mogu živjeti, da bi plaćao, da pošteno živim da plaćam svoje obaveze, račune, život da pratim, znači to je nemoguće, ne možeš ti sa trikom nikakvim da to ispoštuješ”, navodi vatrogasac Fahrudin Džaferović. Gradonačelnik Srebrenika, komentirajući nezadovoljstvo vatrogasaca ukidanjem dodatka na pasivno dežurstvo, poseže za isprobanim receptom konfrontacije, uspoređujući plaće vatrogasaca sa plaćama medicinskog osoblja, policajaca i rudara. “Prosječna mjesečna primanja, prije donošenja Odluke Gradskog vijeća, kojom su umanjena djelomično, njihova primanja su iznosila 1.324 KM. Uzimajući u obzir topli obrok i prijevoz, sumarno taj prosječan iznos je iznosio 1.523 KM”, kaže gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

“Moja je plaća 850,05 KM, e sad, što ljudi miješaju babe i žabe, pa uvjete miješaju, pa moj noćni rad, pa što ja dolazim od kuće prekovremeno, to je nešto drugo. A plaća je moja 850,05 KM”, ističe Suad Hodžić. Ukidanjem pasivnog dežurstva grad na godišnjem nivou štedi oko 18.000 KM. Međutim, je li ovo vrijedno rizika, ako uzmemo u obzir samo prošlotjedno iskustvo, kada je u tvornici Zahareks izbio požar, a vatrogasci ove jedinice su brzom intervencijom spasili značajan dio imovine tvornice. Gradonačelnik Srebrenika vidi izlaz iz sadašnje situacije na dva moguća načina. “Povećavanjem postotka naknade na plaću, ili povećavanjem osnovice plaće. I mi ćemo riješiti problem kroz jedan od ova dva modela”, naglašava gradonačelnik. Gradonačelnik problematizira i rodbinsko i stranačko zapošljavanje u vatrogasnoj jedinici, pa se u ovome nazire i politička pozadina cijelog problema. Također, vatrogasci su prije nekoliko godina tužili gradske vlasti, i dobili tužbu na sudu, zbog višegodišnjeg neplaćanja dodataka na koje su imali pravo prema Zakonu o vatrogastvu. Gradonačelnik sada, nakon proglašenja ovog Zakona neustavnim, najavljuje da će tužiti Vladu Federacije i federalni Parlament i tražiti odštetu od 525.000 KM.…. IZVOR: tip.ba

Post je objavljen 24.10.2021. u 08:40 sati.